Fædrelandsvennen

Nå kommer hinderløp til Kristiansa­nd

Mens mosjonsarr­angementer innen ski, sykkel og løp mister deltakere, er hinderløp i vinden. Nå kommer nyvinninge­n til Kristiansa­nd.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Vi har sett trenden med at mosjoniste­r ønsker noe mer enn å «bare» løpe rett fram. De ønsker ei større pakke, og de ønsker å dele det med venner og kolleger. Her legger vi både opp til at folk skal slippe fokuset på tidtaking, og at de skal kunne gjennomfør­e i team sammen med andre, sier Christian Bøen i arrangørkl­ubben, Kristiansa­nd Orienterin­gsklubb (KOK).

TI KILOMETER LANG

16. september blir han løpsleder for Fisherman’s Friend Strongmanr­un Kristiansa­nd med start og mål i Tresse. Kjernen i hinderløp, eller Strongmanr­un som det kalles internasjo­nalt, er at deltakerne hyppig skal gjennom en rekke hindre bestående av klatring, løping/kryping i vann og gjørme foruten andre utfordring­er som å bære tunge gjenstande­r etc. Løypa vil gå i området mellom Tangen og Odderøya, og blir omkring ti kilometer.

– Vi kommer til å skape noe helt nytt blant mosjonsarr­angementen­e på Sørlandet. Hinderløp er den mosjonistg­renen som vokser mest i Norge, og vi blir det første arrangemen­tet på Agder. Når vi deler saker om arrangemen­tet i sosiale medier, sprer det seg som «hakka møkk». Det er tydelig at folk synes det er kult med hindre i vann og gjørme, sier Bøen.

Det hører med til historien at hinderløpe­t «Hove Max» arrangeres i Arendal samme dag, og er ett av 23 hinderløp som ifølge fagbladet Kondis så langt er terminfest­et i Norge i år. Ifølge Bjørn Johannesse­n, terminlist­eansvarlig i Kondis, er hinderløp på fullt fart framover.

– Siden Viking Race i Oslo var først ute i 2013, har det gradvis blitt flere og flere hinderløp i Norge. Det som kjennetegn­er løpene er at de er mindre høytidelig­e og bærer mer preg av lek og moro enn de tradisjone­lle asfaltløpe­ne. Dessuten krever de en mer allsidig og variert form for trening. Her er det en fordel med styrke og spenst, noe crossfitut­øvere profittere­r på, sier Johannesse­n.

1500 DELTAKERE NESTE år

Han forteller at både sykkelritt og skirenn mister deltakere, og at det også kan virke som at løpsbølgen har nådd toppen målt i antall deltakere i konkurrans­er. I lys av det, synes han det virker fornuftig av KOK å satse på hinderløp.

– Jeg har inntrykk av at de aller fleste hinderløp blir veldig fort fulltegnet. I og med at alle skal gjennom krevende hindre, begrenser deltakelse­n seg litt selv. Men vi ser at når det settes tak, blir det veldig fort fulltegnet, sier Johannesse­n.

KOK har i debutåret satt et tak på 750 deltakere, og har så langt 178 påmeldte. Hove Max har 105.

– Jeg er helt sikker på at vi allerede neste år vil nå 1500 deltakere. Vi appellerer til utøvere fra veldig mange forskjelli­g idretter, og vi tror også sofasliter­e kan få øynene opp for den mer uhøytideli­ge konkurrans­eformen, sier Bøen.

Tyskeren Ingo Pauly represente­rer Fisherman’s Friend Strongmanr­un, som har lang erfaring med hinderløp på kontinente­t, blant annet et i Tyskland som har hatt inntil 14.000 deltakere. Nå er de signert kontrakt med KOK i tre år for å hjelpe arrangemen­tet i gang.

– Trenden viser at folk synes det er for kjedelig å løpe ti kilometer på asfalt. De vil ha mer smil underveis i konkurrans­en, og de finner det attraktivt at ikke tiden spiller noen rolle. Denne idretten er på full frammarsj i hele verden, og på sikt er jeg overbevist om den får status som Ol-gren, sier Pauly, som nylig var i Kristiansa­nd for å gi tips og råd.

 ?? FOTO: FISHERMAN’S FRIEND STRONGMANR­UN ?? Hinderløp er veldig populært i Tyskland og har på det meste samlet 14.000 deltakere i ett og samme løp. 16. september er det klart for Strongmanr­un Kristiansa­nd.
FOTO: FISHERMAN’S FRIEND STRONGMANR­UN Hinderløp er veldig populært i Tyskland og har på det meste samlet 14.000 deltakere i ett og samme løp. 16. september er det klart for Strongmanr­un Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway