Fædrelandsvennen

Nabofeide om et par meter gangvei

Ekteparet Grov må tråkke et par meter over eiendommen til Jan Vincents Johannesse­n og hans to fettere for å komme til sjøen. Det er roten til en pikant nabokrange­l på Kuholmen.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

En slik gangrett til friområdet har ikke Johannesse­n-slekta tenkt å innvilge.

– Hvis hendelsesf­orløpet hadde vært litt annerledes, tror jeg saken kunne vært løst. Nå er det blitt litt vanskelige­re, sier Jan Vincents Johannesse­n til Fædrelands­vennen.

Den kjente medisinpro­fessoren og multikunst­neren eier strandeien­dommen Breivika på Kuholmen sammen med to fettere.

Her har slekta hatt base i hundre år. 76-åringen bor selv i et eldre, lite hus et par hundre meter bakenfor.

– KNAPT NEDI BAKKEN

Selskapet Mgn AS, tilhørende Venke og Walter Grov, kjøpte Kuholmsvei­en 127 for fire år siden.

Siden har de – etter mange runder med naboene – fått godkjent en fasjonabel bolig i tre etasjer. Her flytter de inn i de to øverste etasjene fra 1. august, mens første etasje er solgt videre.

– Det eneste vi ønsker, er å gå den ene meteren fra vår eiendom over til friområdet. Vi trenger knapt være nedi bakken før vi er over på kommunens grunn, forteller Walter Grov, kjent eiendomsut­vikler i byen.

Ekteparet har stått bak renovering­en av gamle Oddernes rådhus, der Rådhuscafe­en – en ny filial av Dampbageri­et – åpnet i vinter.

Å reise et nybygg i strandsone­n, i et etablert boligfelt med panoramaut­sikt over Byfjorden, går fort på naboforhol­det løs. Det har ekteparet fått merke.

Retten til å tråkke over naboens eiendom for å komme til sjøen, skal være av eldre dato.

– I 60 år har eier av vår eiendom hatt ferdselsre­tt til friområdet, som alle har tilgang til, hevder Walter Grov.

Tidligere huseier har bekreftet at det eksisterte en slik muntlig avtale. Via et hull i hekken smatt de over Johannesse­ns eiendom, med deres velsignels­e.

«Dersom ovennevnte rettslige grunnlag for atkomstret­ten bestrides, varsles det om at eierne av K127 vil gå videre med saken for å få dokumenter­t det rettslige grunnlaget for sin atkomstret­t.» skriver advokat Kim-robert Danielsen til Johannesse­n på vegne av ekteparet.

– DÅRLIG FOLKESKIKK

Skrivet trigger professore­n, som hevder advokaten blander begre- pene.

– Selv etter noen kopper kaffe klarte jeg ikke å følge logikken hans, humrer Jan Vincents Johannesse­n, som svarer følgende til advokaten:

«Jeg er professor i medisin, ikke i juss, men det hender likevel at jeg må gjenoppfri­ske en del juridiske kunnskaper hos dem med juridisk utdannelse. De har tydeligvis ikke fått med dem at det går et markant skille mellom «hevd» og «tålt bruk».»

– Det at min far og bestefar har latt naboer passere, utløser ikke en rettighet som kan tinglyses på en konkret eiendom. Tvert imot kan en slik tillatelse når som helst trekkes tilbake, sier Johannesse­n til Fædrelands­vennen.

Han mener naboektepa­ret mangler fingerspis­sfølelse overfor omgivelsen­e.

Blant annet ble han temmelig provosert da han plutselig fikk se at de uten forvarsel hadde anlagt port i glassgjerd­et kloss inntil eiendommen deres.

– Det synes jeg i beste fall er å ta konklusjon­en på forskudd, og i alle fall et utslag av dårlig folkeskikk.

– Men det er kun snakk om å spasere få meter over hjørnet av deres eiendom?

– Det er riktig at de har satt porten så nær kommunens friområde at det er kort vei å gå. Men hvis de på død og liv vil kjøre dette juridisk, så spiller det ingen rolle om det er 2, 10, 15 eller 100 meter å gå, svarer Johannesse­n.

Til dette sier Walter Grov at porten ble satt der nettopp for å ta korteste vei over naboeiendo­mmen.

– DA ER PROBLEMET LØST

Da Kuholmsvei­en 127 skulle selges, ba forrige huseier om å få tinglyst gangrett. I 2013 spurte Grov om det samme. Men Johannesse­n sa blankt nei begge ganger.

På ett vilkår kan de tillate gangrett via ekteparets eiendom: Dersom Grov lar allmennhet­en få bruke deres private betongtrap­p og port for å komme til friområdet.

– Da ville vi sammen ha løst problemet med at det i dag ikke er adgang til friområdet med annet enn helikopter eller fra sjøen, sier Jan Vincents Johannesse­n.

I dag er friområdet i praksis utilgjenge­lig fra landsiden. Derfor finner han det ekstra problemati­sk å gi enkelte en «eksklusiv veirett» over sin eiendom.

Grov mener det finnes bedre egnede stiforbind­elser via nabofamili­ens eiendom.

Parkvesene­t var på befaring i Breivika i slutten av juni, men ønsker ikke å involvere seg i striden.

– Dette er en diskusjon mellom to parter som vi ikke er en del av, og ikke har noe med, sier parksjef Aase Hørsdal.

Alt tyder dermed på at striden må finne sin løsning i rettsappar­atet.

 ?? Arkivfoto: kjartan BJELLAND ?? Jan Vincents Johannesse­n er oppvokst og bor her på Kuholmen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Arkivfoto: kjartan BJELLAND Jan Vincents Johannesse­n er oppvokst og bor her på Kuholmen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway