Fædrelandsvennen

Laksen biter til tross for lite vann

Til tross for lite vann, har lakseseson­gen vært usedvanlig god i elvene på Sørlandet.

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

Selv om det er lite vann i elvene på Sørlandet har lakseseson­gen fått en god start.

– Det har vært en kanonstart, en sjelden fin åpning på laksefiske­t her på Sørlandet. Alle elvene har like bra fiske, så det er virkelig moro, forteller Stein Grønberg. Han driver sportsforr­etningen Grønberg Sport i Kvadrature­n.

Fra startskudd­et gikk 1. juni er det ifølge tall fra Scanatura halt i land 474 laks, og 27 sjøørret i Otra.

– Bare første dagen ble det fisket 54 laks. Det er en dobling fra i fjor, sier oppsynsman­n i Otra Laxefiskel­ag, Anders Ronald Back, som kan fortelle om rekordstar­t.

RUGG På MARK

Vi tok turen langs Otra onsdag formiddag for å sjekke forholdene for laksefiske­rne. Der traff vi Reidar Sandvik og hans gode kamerat fra Danmark, Allan Kjærgaard.

– Har det blitt noe fisk?

– Ja, men ikke på meg. Reidar har fått én, forteller Kjærgaard, og peker bort på en laks som ligger og glinser i gresset i sone 3A i Otra.

– Du får ikke noe bilde av meg altså, slår Sandvik kjapt fast når vi ber om å fotografer­e ham med fangsten.

– Ta bilde av dansken og fisken, og så får du skrive at det var han som fikk den, sier Sandvik mens han fyrer opp sigaretten og humrer.

Sistnevnte bor i området og har fisket laks i 20 år. I år har det blitt to laks på ham, mens Kjærgaard fra Haderslev ikke har fått noen så langt i elva.

– Jeg har hatt på to som jeg har mistet i dag. De var nok ikke så veldig store, men rundt to-tre kilo vil jeg tippe.

Det er ikke første gang han er på sørlandsk jord for å fiske laks. Han og familien har vært her fire år på rad, med to turer i året.

– Jeg drar ned til elva mens de sover lenge om morgenen. Sønnen min fikk faktisk en laks på 3,7 i fjor, mens min rekord her er på 4,2 kg, kan Kjærgaard fortelle.

LITE VANN

– I nyere tid er nok dette den beste starten jeg kan huske, sier Reidar Sandvik.

I år er den største laksen som er registrert i Otra 11,1 kilo. Men selv om fisket har vært bra i starten, kunne forholdene vært mye bedre, ifølge mannen som er i kontakt med fiskere daglig, Stein Grønberg.

– Det er lite vann i mange elver. Noen dager med ordentlig styrtregn nå, da hadde det blitt veldig moro. Små-elvene er absolutt avhengig av nedbør, ellers blir det veldig tørt, og da er det ikke lett å få fisk, sier Grønberg.

En som har tatt turen langveisfr­a er Ulrich Wessels fra den tyske byen Rheine. Han er ikke fornøyd med at det er skyfritt og sol når han skal ut for å prøve å lure laksen til å bite.

– Jeg ønsker regn. Det er veldig lav vannstand i elva nå, og det hadde vært mye bedre om det hadde kommet noen skyer, mener han og skuler opp mot den knallblå himmelen.

Tyskeren er en gjenganger i Otra fordi han ikke har slike elver tilgjengel­ige i Tyskland. Men så langt har det kun blitt sjøørret.

– Ja, det ble en på 80 cm forrige uke. Jeg håper helst på laks, men jeg slipper de ut igjen, sier Wessels.

MYE FISK

Også to av de andre store elvene på Sørlandet er det meget godt fiske så langt.

– I Mandalselv­a er det en av de beste åpningene noensinne uten tvil, mener sekretær i Mandalselv­a Elveeigarl­ag, Karl Gjermund Damli.

Han kan fortelle at det er dratt opp hele ti laks over ti kg.

Leder i Nedre Tovdal Fiskelag, Jørgen Birkenes, forteller om godt fiske også i Tovdalselv­a.

– Men vi håper på regn nå! Vi har sett at mengden vann i elva ikke har vært så stor i det siste, og da er det vanskelige fiskeforho­ld. Da daler også fangsten.

– Hvorfor har fisket vært så bra fram til nå?

– Vanskelig å si, men det tyder på at det har vært en vellykket vandring og opphold i sjøen for laksen, sier Birkenes.

 ?? ALLE FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Tyske Ulrich Wessels fra Rheine håper forholdene i Otra blir bedre etter hvert. Han håper på regn slik at det blir mer vann i elva.
ALLE FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Tyske Ulrich Wessels fra Rheine håper forholdene i Otra blir bedre etter hvert. Han håper på regn slik at det blir mer vann i elva.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Laksefiske­rne i elvene på Sørlandet håper på noen regnfulle døgn slik at vannstande­n øker i elvene.
Laksefiske­rne i elvene på Sørlandet håper på noen regnfulle døgn slik at vannstande­n øker i elvene.
 ??  ?? Allan Kjærgaard fisker med mark om morgenen, sluk og spinner på dagen, og flue på kvelden.
Allan Kjærgaard fisker med mark om morgenen, sluk og spinner på dagen, og flue på kvelden.
 ??  ?? Her sitter danske Allan Kjærgaard med Reidar Sandvik sin laks. Den ble veid mens Fædrelands­vennen var til stede. 5,09 kg og 82 cm lang ble fasiten.
Her sitter danske Allan Kjærgaard med Reidar Sandvik sin laks. Den ble veid mens Fædrelands­vennen var til stede. 5,09 kg og 82 cm lang ble fasiten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway