Fædrelandsvennen

Skral har draget på de yngre

Festivalen i Grimstad tiltrekker seg flere unge folk, og flere utenbys fra, enn tidligere. Tirsdag var cirka 5000 mennesker på festivalom­rådet.

- TEKST: JAN FRANTZEN jan.frantzen@fvn.no

Skral-festivalen i Grimstad tiltrekker seg flere unge folk, og flere utenbys fra, enn tidligere.

– Vi legger merke til at publikum er en del yngre enn i fjor. Det ser vi både på området og på billettsal­get. Og så får vi mange flere spørsmål om overnattin­g enn tidligere. Og hotellplas­sene blir revet vekk, så det er mange som reiser hit, sier Skral-gründer Mikal Vassbotn.

Tirsdag var det cirka 5000 mennesker på festivalom­rådet i Grimstad.

– Er dette en bevisst utvikling fra deres side?

– Det er helt klart bevisst, og der må jeg gi ros til Toffen, som er helt kompromiss­løs på bookingen. Vi har en del artister som er eksklusive for oss, som du ikke finner andre steder i Norge. Dette skal ikke bli en festival i mengden, vi skal ha et program som er litt unikt – i tillegg til alle de andre rare tingene vi finner på her.

NOE SPESIELT

Toffen Gunnufsen, som er bookingans­varlig og daglig leder for festivalen, har i år hentet Sean Paul tilbake til Skral, hvor han også spilte for ti år siden. Han er en av de eksklusive bookingene Vassbotn snakker om.

– Er det vanskelig å hente artister eksklusivt til Sørlandet?

– Jeg har jo gjort det har i mange år, men det er vanskelige­re nå enn før, forteller Gunnufsen.

– Ofte vil agentene pakke inn flere jobber i samme land, og tjene mest mulig penger. Men vi arrangerer i midtuka, og det gjør at det er mulig å si ja til oss og så bare suse videre. Det er viktig å få det til innimellom, ellers ender man opp med noe alle andre også har. Vi vil i hvert fall ha noe som er litt spesielt, sier han.

FEST OG MUSIKK

Gunnufsen sier han ønsker at aldersgjen­nomsnittet skal være rundt 25-27, og at onsdagens program trolig trekker et litt eldre publikum. Tendensen er imidlertid at flere og flere kjøper todagerspa­ss, og det er det gjerne de litt yngre som gjør.

Vassbotn forteller at festivalen begynte å trekke flere festglade mennesker da de åpnet scene 3, «Vannkanten», i fjor. Der spiller en rekke norske og internasjo­nale Dj-er. Men festivalgr­ünderen ønsker ikke at Skral først og fremst skal bli en fest. Musikken er viktig.

– Vi vil at folk skal komme fordi det er koselig her, men vi vil også at de skal komme på grunn av programmet. Det er fifty-fifty, sier han. Og Vassbotn mener festivalen skal forbli omtrent på den størrelsen den er på i dag.

– Vi vil ikke i hvert fall ikke over 6500 per dag. Det handler om at det skal være ok å være her. Man kan sitte i skogen, i boblebadet, på en flytende bar eller man kan «bange» i piten. Så vi vil ikke proppe området fullt av folk. Og dette er jo det fineste strandområ­det i Grimstad, og vil gjerne at det ser bra ut når vi leverer det tilbake.

«SEXY LADIES»

Det var god stemning lenge på Skral tirsdag, men det var da Sean Paul vendte tilbake til festivalen at det virkelig begynte å koke. Ti år etter at han gjorde et sett på Skral det fortsatt snakkes om.

Paul har vært med på å gjøre dancehall-sjangeren mainstream, og har også blandet inn både pop, dance og hiphop i signaturen sin. Etter noen stille perioder fikk han et nytt oppsving i 2016, da han gjorde vokal på Sialåten «Cheap Thrills».

Jamaikaner­en var et sikkert kort på Strandscen­en i Grimstad, med mye energi og et stort repertoar av dansbar musikk. Et og annet «sexy ladies» og «Norway has the most beautiful women in the world» kan aldri skade, og han benyttet seg av publikumsf­rieriene flere ganger.

PIANOPOP

Etter at Sean Paul avsluttet sitt sett på stranda, kom den britiske pop-prinsen Tom Odell ut på Hovedcenen. Odell har blitt både slaktet og skamrost for sin Coldplay-aktige pianopop. Uansett kan ingen si at han ikke fenget publikum i Grimstad – med både ballader og uptempo-låter. Og han fikk de unge damene til å hyle lenge før han kom ut på scenen.

Tidligere på dagen hadde blant annet Sigrid, Janove og Rae Sremmurd underholdt sørlandspu­blikummet. I en times tid rundt klokken 18 høljet regnet ned over festivalom­rådet, men det ble oppholdsvæ­r resten av kvelden.

Onsdag spilte artister som Karpe Diem og John Olav Nilsen på Skral, etter at Fædrelands­vennen gikk i trykken.

 ??  ??
 ??  ?? Hovedscene­n under tirsdagens siste konsert, med britiske Tom Odell.
Hovedscene­n under tirsdagens siste konsert, med britiske Tom Odell.
 ??  ?? Daglig leder og bookingans­varlig Toffen Gunnufsen (t.v.) og festivalgr­ünder Mikal Vassbotn.
Daglig leder og bookingans­varlig Toffen Gunnufsen (t.v.) og festivalgr­ünder Mikal Vassbotn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway