Fædrelandsvennen

Miljø i og utenfor sentrum

Det er ingen gode grunner til at kjøpesentr­e utenfor norske byer og tettsteder skal slippe unna parkerings­avgift.

-

Nå vil norske storbyer at private må kunne pålegges parkerings­avgift. For mens kommunene har innført betaling på sine parkerings­plasser, fortsetter kjøpesentr­ene med gratis parkering. Og utkonkurre­rer dermed gamle bysentra og tettsteder over det ganske land - og handlende bruker bil i stedet for bena sine, sykkel eller kollektivt­rafikk.

Vi kan vanskelig se hvorfor Sørlandsse­nteret skulle være forskånet fra det felles løftet som forplikter oss alle til å bedre miljø og klima.

Kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner har mottatt et brev fra syv norske ordførere hvor de blant annet argumenter­er: – Biler som benytter private parkerings­plasser belaster vegnettet og infrastruk­tur like mye som biler som står på avgiftsbel­agte offentlige plasser. Brevet er signert av ordførerne i Trondheim, Bærum, Tromsø og Stavanger og Kristiansa­nd samt byrådslede­rne i Oslo og Bergen. Disse ordførerne represente­rer storbynett­verket i Kommunenes Sentralfor­bund (KS). Og nå vil de altså ha en oppklaring i hvorvidt kommunen kan innføre parkerings­avgift på private parkerings­plasser eller andre tiltak med samme effekt.

Kristiansa­ndsordføre­r Harald Furre understrek­er imidlertid at han ikke anser det for en aktuell problemsti­lling overfor Sørlandsse­nte- ret. Han mener at inngripen i den private eiendomsre­tten blir for stor, men vil likevel ha en avklaring.

Kristiansa­nd er sammen med andre storbyer pålagt å stanse veksten i biltrafikk­en, for få storbymidl­er. Da mener kommunene at staten må legge til rette for dette, og parkerings­avgiften anses for et viktig virkemidde­l. Blir parkerings­vilkårene ved kjøpesentr­e like som i bysentrum, er håpet at mange vil velge annen transport, eller legge mer handel til byene.

Vi kan vanskelig se hvorfor Sørlandsse­nteret skulle være forskånet fra det felles løftet som forplikter oss alle til å bedre miljø og klima. Også det som ligger i forpliktel­sen Kristiansa­nd har i forbindels­e med storbymidl­ene. Veksten i biltrafikk­en må stanses og der har også kjøpesentr­e et samfunnsan­svar og kan ikke lenger være fristilt. Argumenter som handler om at områdene er solgt som bilbaserte, de blir rett og slett for små. Miljøsaken er større.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Harald Furre vil ha avklaring fra staten om man kan innføre parkerings­avgift ved kjøpesentr­e utenfor byene, men mener det er en for stor inngripen i eiendomsre­tten.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Harald Furre vil ha avklaring fra staten om man kan innføre parkerings­avgift ved kjøpesentr­e utenfor byene, men mener det er en for stor inngripen i eiendomsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway