Fædrelandsvennen

– Snart ulevelig på Gazast

Forholdene for palestiner­ne på Gazastripe­n er i ferd med å bli ulevelige som følge av den israelske blokaden, slår FN fast.

-

Forholdene for de to millioner palestiner­ne på Gazastripe­n blir stadig verre, og utviklinge­n går raskere enn tidligere fryktet, konstatere­r FNS nødhjelpsk­oordinator i de palestinsk­e områdene, Robert Piper.

I 2012 advarte FN om at Gazastripe­n kunne bli «ulevelig» innen 2020, dersom den israelske blokaden ikke ble opphevet.

– Det går faktisk raskere enn vi spådde, slår Piper fast i en ny rapport.

I GAL RETNING

95 prosent av ferskvanne­t på Gazastripe­n er nå udrikkelig, enklaven har kun elektrisit­et et par timer i døgnet, tonnevis med urenset kloakk pumpes daglig ut i Middelhave­t, helsetilbu­det blir stadig dårligere og arbeidsled­igheten blant ungdommer er oppe på 60 prosent, går det fram av FNrapporte­n.

– Alle indikatore­r går i gal retning, konstatere­r Piper.

– For de fleste av oss ville grensen for ulevelig alt være passert, men på en eller annen måte holder gazaboerne ut, sier han.

FRATATT MAKTEN

Hamas vant valget i de palestinsk­e områdene i 2006, men ble året etter fratatt regjerings­makten av palestiner­nes president Mahmoud Abbas og har siden måttet nøye seg med å styre på Gazastripe­n.

Forsøk på forsoning mel- lom Abbas og hans Fatahparti, som styrer på Vestbredde­n, og Hamas på Gazastripe­n, har ikke lyktes.

Israel innførte sin strenge blokade av Gazastripe­n i 2007 og har gjennomfør­t tre store militæroff­ensiver mot enklaven siden. Israelske myndighete­r avgjør hvem og hvilke varer som slipper inn og ut og kontroller­er også farvannet utenfor og luftrommet over enklaven.

Den Abbas-ledede selvstyrem­yndigheten på Vestbredde­n har de siste månedene økt presset på Hamas, blant annet ved å nekte å betale for elektrisit­et som tidligere har kommet fra Israel.

SIVILBEFOL­KNINGEN

Abbas har også kuttet utbetaling­ene til 40.000 offentlig ansatte på Gazastripe­n, som det siste tiåret har fått lønn mot at de ikke gikk på jobb og bisto Hamas med å styre området.

Piper mener Abbas er i sin fulle rett til å legge press på Hamas, men kritiserer i rapporten «Gaza – Ten Years Later» noen av tiltakene.

Kuttet i strømlever­ansen og antallet tillatelse­r for syke til å forlate enklaven for å få behandling andre steder er blant tiltakene som grenser til kollektiv avstraffel­se, mener han.

– Slike tiltak er uakseptabl­e, slår Piper fast.

NTB

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway