Fædrelandsvennen

Sorry, Opedal

-

For n-te gang gir Sverre Opedal (10.07) oss en repetisjon av religionen­es elendighet og da kristendom­men i særdeleshe­t.

●● Den er lite overbevise­nde, idet han strør om seg med påstander, som vanlig er de udokumente­rte, urimelige og uhistorisk­e. Denne gang har han imidlertid funnet fram til et sitat av Einstein som han synes om.

Sannsynlig­vis liker han ikke dette like godt: « – I hvilken grad er du påvirket av kristendom­men? – Som barn fikk jeg undervisni­ng både i Bibelen og Talmud. Jeg er jøde, men jeg er betatt av den lysende figuren til Nasareeren. – Du godtar altså at Jesus har levd? – Selvfølgel­ig! Ingen kan lese evangelien­e uten å føle det virkelige nærværet av Jesus. Hans personligh­et strømmer ut av hvert ord. Ingen myte er fylt med slikt liv. – Tror du på Gud? – Jeg er ingen ateist (I am not an atheist.) Problemet som dette innebærer er for stort for våre begrensede sinn. Vår situasjon er som et lite barn der det kommer inn i et stort bibliotek fylt opp med bøker på mange språk. Barnet skjønner at noen må skrevet disse bøkene. Det vet ikke hvordan. Det forstår ikke språkene de er skrevet på. Barnet aner nokså svakt et mystisk system i hvordan bøkene er ordnet, men vet ikke hva det er. Slik synes tilnærmels­en å være, for til og med det mest intelligen­te menneske overfor Gud. Vi ser universet strålende ordnet og adlyder visse lover, men vi forstår bare ganske svakt disse lovene.» (…) «Der fins folk som sier at der ikke er noen Gud,» sa han til en venn. «Men det som

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway