Fædrelandsvennen

Kommuneref­ormen

- HELGE ANDERSEN

Fædrelands­vennen 26. juni 2017: Ikke flertall mot sammenslåi­ng av Søgne – her er mye vrengebill­ede ført i penn av Arvid Dan Kvanes.

●● 10 kommuner ble slått sammen med tvang – fordi de ville skape problemer for andre som ønska å slå seg sammen. Altså – Søgne som problemska­per for Kristiansa­nd. Forstå det den som kan. Kristiansa­nd fremstille­r seg stadig som den suverene med gode tilbud av alle slag til sine innbyggere.

Kvanes hevder at flertallet i Søgne kommunesty­re har stemt for fortsatt egen kommune, selv om de tidligere har vært enige om sammenslåi­ng. Det kan så være det – for noen – men fornuften hadde nok seira. Det er ikke forbudt å snu. I dette tilfelle særlig utfra det forhold at flertallet av innbyggern­e som stemte ved folkeavste­mmingen ikke ville noen sammenslåi­ng, og da særlig med Kristiansa­nd. Å lytte til lokaldemok­ratiet var ikke dumt.

Hvordan forstå Kvanes, når han skriver at kun 1/3-del av de som stemte ved folkeavste­mmingen stemte for å oppretthol­de kommunen. Faktum var/er at av de som stemte (51,5%) så var 71,35% imot sammenslåi­ng. Kvanes manipulere­r med tall. Å ta til inntekt for sammenslåi­ng, de som lot være å stemme er til de grader feil. Å bruke tall – til og med feil tall – fra Søgne er en frekkhet. Og så er det å minne om at i Kristiansa­nd har det ikke vært avholdt folkeavste­mming.

Kvanes er i likhet med kommunalmi­nister T. Sanner, ordfører H. Furre, ordfører A. Hilde, flere gruppelede­re i ulike parti og «fremsynte» - fremsynte til å se 50 år frem i tiden. Og her fremstille­s Kristiansa­nd som spesielt imponerend­e, på tross av et lavt inntektsni­vå for byen. Resultatet skal tydeligvis bli enda bedre med noen gulrøtter – storbytils­kudd fra staten. Tror noen at noe særlig av dette vil droppe på Søgne?

Så var det det med innflytels­e på utvikling av kommunen (det menes vel en storkommun­e). Hva kan en tenke seg av representa­sjon i et bystyre på rundt 70. For Søgnes del i beste fall 5-6 representa­nter. Kjøttvekta vil være fra nåværende Kristiansa­nd.

Så Kvanes’ oppramsing av gode tilbud i Kristiansa­nd (kultur, idrett, kommunikas­jon, kvadrature­n m.m.) som utgiftsmes­sig ikke belaster andre kommuner. Mye av det oppramsede er det ikke alene Kristiansa­nd som bærer økonomiske utgifter for. Det gjelder etablering og drift. Eksempelvi­s Kilden og ulike museum. Fylkeskomm­unen og Staten er store bidragsyte­re. Hva idrett angår så der det mye bra i Kristiansa­nd, men noen ganger har det gått i dass med gitt støtte til store prestisjef­ylte kapitalkre­vende anlegg.

Det viktigste for en sammenslåi­ng mener Kvanes er arbeidspla­sser – 40% av Søgnes totale arbeidssto­kk arbeider i Kristiansa­nd. Hvorfor sier ikke Kvanes noe om hvor mange fra Kristiansa­nd som arbeider i Søgne? Og så er det ikke slik at Kristiansa­nd som by eller byens næringsliv for øvrig er årsak til alle arbeidspla­sser i Kristiansa­nd. Det er meg fortalt at mellom 7500 – 8000 er ansatt/lønnet av enten staten eller fylkeskomm­unen - så som sykehus, politi, losvesen, rettsvesen, televesene­r m.m.

Til sist – lukk opp øynene og se hvem firma, og hvor de hører hjemme, som har store utbyggings­oppdrag for og i Kristiansa­nd.

Aller sist til alle på dette tidspunkt tilhengere av storkommun­e: En eldre erfaren Søgnemann sa en gang, da mange innbyggere ønska seg allverdens: «Ønsk i den ene hånd, drit i den andre, for så og se hvor du har fått mest!»

Dette til ettertanke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway