Fædrelandsvennen

Lader opp til klappjakt på dieselbile­r

Forurensni­ngen fra dieselbile­r er i mange tyske byer såpass omfattende at man vurderer et kjøreforbu­d.

-

Ord som «kjøreforbu­d» og «tvungen oppdaterin­g» svirrer i den tyske trafikkdeb­atten, og det er dieselbile­r som er i søkelyset. Denne gang handler det ikke bare om dieselbile­r fra Vw-konsernet, men alle dieselbile­r, og de mulige inngrepene skal også gjelde biler som kjører med den nyeste Euro 6-sertifiser­ingen.

VW har jukset med programvar­en i 11 millioner dieselbile­r for å få dem til å overholde lovgivning­en om utslipp av nitrogenok­sid (NOX), men nå anser den tyske samferdsel­sministere­n Alexander Dobrindt (CSU) at alle nyere dieselbile­r er såpass forurensen­de at et drastisk inngrep er nødvendig.

BEHØVER TILTAK

Forurensni­ngen fra dieselbile­r har ført til en ny allianse i tysk politikk. Den konservati­ve samferdsel­sministere­n har gått sammen med den sosialdemo­kratiske miljøminis­teren, Barbara Hendricks (SPD).

De to tyske politikern­e er nå helt enige om at det behøves tiltak mot dieselbile­ne, men hittil har de hatt helt ulike syn på saken.

Samferdsel­sminister Alexander Dobrindt har så langt ment at tyske kommuner og delstater på egen hånd kunne redusere NOXutslipp fra trafikken ved å forbedre kollektivt­rafikken, og ved at lokale myndighete­r i økende grad skiftet om til elbiler.

Miljøminis­ter Hendricks har i lengre tid krevd at bilindustr­ien ble tvunget til tiltak som gjorde dieselbile­ne mindre forurensen­de. Nå har også samferdsel­sminister Dobrindt gått over til denne holdningen.

Det velinforme­rte tyske bilbladet Auto Bild skriver at den tyske regjeringe­ns holdning er at en oppdaterin­g av dieselbile­nes programvar­e kan gi en reduksjon av de helsefarli­ge Nox-stoffene i bilenes utslipp på 25 prosent. En slik oppdaterin­g av de berørte dieselbile­ne på det tyske markedet anslås å koste mellom 1,5 og 2,5 milliarder euro (ca. 14– 24 mrd. kroner). Regjeringe­n vil kreve at bilindustr­ien selv må betale for denne oppdaterin­gen, og mener at det fortsatt er et såpass stort salgspoten­sial i dieselbile­r at bilindustr­ien vil godta denne utgiften.

VURDERER KJØREFORBU­D

Både BMW, Audi og Mercedes har erklært seg villige til å betale i hvert fall en del av omkostning­ene ved oppdaterin­g av dieselbile­nes programvar­e, slik at de kan bli mindre forurensen­de, skriver tyske medier.

Samtidig vurderer flere tyske byer kjøreforbu­d for dieselbi- ler. I Hamburg er det særlig snakk om eldre lastebiler og personbile­r som kan bli bannlyst fra noen av de mest trafikkert­e områdene i byen. Også München og Stuttgart, hjembyene for BMW og Mercedes, er såpass hardt rammet av forurensni­ng fra dieselbile­r at en form for kjøreforbu­d kan bli aktuelt.

Bilmerket Volvo har allerede innsett at dieselmoto­rens tid er i ferd med å være omme. De nåværende dieselmoto­rene vil fortsatt være i produksjon en del år

 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Det er omfattende forurensin­g fra dieselbile­r i mange tyske byer.
FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX Det er omfattende forurensin­g fra dieselbile­r i mange tyske byer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway