Fædrelandsvennen

– Norge langt foran Europa

- TOR MJAALAND

– Norge ligger lysår foran andre land når det gjelder miljøvennl­ige biler. Derfor bør vi fortsette dagens politikk for å redusere utslippene.

Det sier leder av Vest-agder Bilbransje­forbund, Terje Jochumsen. Han peker på at Tyskland har et helt annet utgangspun­kt enn Norge på dette feltet.

– Norge har redusert Co2-utslippet fra 141 gram/km i 2010 til 86 i starten av 2017. I juni leverte vi rekordlave 78 gram på de nyregistre­rte bilene, og det var rekordsalg av elbiler og ladbare hybrider, sier Jochumsen.

Det vil si at Norge på seks og et halvt år har halvert Co2-utslippet fra nye biler.

NORGE I FRONT

– Viktig er det også at det er i de store byene i Norge med de største luftutford­ringene det selges flest elbiler og plugin hybrider, sier leder av bilbransje­forbundet og nevner at 21 prosent av alle solgte biler i Akershus i mai var nullutslip­psbiler. En annen by med klimautfor­dringer, Bergen, har også en stor andel av elbil-salget i Norge.

Tyskland hadde i 2016 et utslipp på 127 gram CO2, mens Europa hadde et snitt på 129 gram.

– Norge er i forkant, og det vi har gjort virker, sier Jochumsen og minner om at mange mennesker trenger dieseldrev­ne biler, gjerne med firehjulsd­rift, for å dekke behovene for biltranspo­rt.

BETALER NOK

– Tyske politikere vurderer å kreve at bilproduse­ntene oppgradere­r dieselmoto­rene slik at de blir mer miljøvennl­ige. Er det rette veien å gå?

– Det er selvsagt en mulig løsning, dersom de vil ta kostnadene. Vi bør ikke legge mer kostnader på forbrukern­e som har fått økt årsavgift, økte bomsatser og økte drivstoffa­vgifter den siste tiden, sier Terje Jochumsen som ikke synes vi i Norge skal stresse dieselprob­lematikken­n ytterliger­e.

– Nå synes jeg heller vi skal rette fokus mot andre forurensni­ngskilder og utfordre dem til å følge i bilbransje­ns fotspor for å redusere utslippene, sier bilbransje­lederen som er trygg på at målet om null-utslipp fra nye biler i 2025, vil bli innfridd.

 ?? ARKIVFOTO: TOR MJAALAND ?? Leder av Vest-agder Bilbransje­forening, Terje Jochumsen, mener Norge bør fortsette dagens politikk for å redusere utslippene fra transports­ektoren.
ARKIVFOTO: TOR MJAALAND Leder av Vest-agder Bilbransje­forening, Terje Jochumsen, mener Norge bør fortsette dagens politikk for å redusere utslippene fra transports­ektoren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway