Fædrelandsvennen

Krever utslippsfr­ie biler fra 2025

- EVJE OG HORNNES TOR MJAALAND

– Norge er på toppen i Europa når det gjelder elbiler. Om få år vil de aller fleste velge disse.

Det sier stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf

Ropstad (KRF) på spørsmål om

Norge bør vurdere like drastiske tiltak mot dieselbile­r som nå diskuteres i Tyskland.

Ropstad minner om at Kristelig Folkeparti vil jobbe for at alle nye biler skal være utslippsfr­ie fra 2025, men understrek­er samtidig at Norge har et helt annet bilde enn Tyskland når det gjelder bilparken.

– Vi ser jo at fordelene elbil-eierne har i dag har ført til at Norge ligger på elbil- toppen i Europa. Jeg tror bare det er spørsmål om noen få år før alle kjøper elbiler, sier nestledere­n i KRF.

– Vi har ønsket vridningen som gjør at biler som forurenser minst har lavest avgifter. Det tror jeg er veien å gå videre. Samtidig vedtok vi på vårt landsmøte i mai at det må lovfestes at alle nye biler skal være utslippsfr­ie fra 2025, slik at hele bilparken er utslippsfr­i i 2040.

Han er trygg på at det er den veien utviklinge­n går uansett.

–I USA, hvor man ikke akkurat har den mest offensive presidente­n hva gjelder det grønne skifte, er det privat sektor som uansett driver fram miljøutvik­lingen fordi det lønner seg å satse fornybart, sier Ropstad og peker på Volvos vedtak om at alle biler fra 2019 skal ha batteri som et annet eksempel.

Han mener Norge fortsatt må lede an innen fossilfri transport ved å gi bileiere incentiver til å velge nullutslip­pskjøretøy, samtidig som kollektivt­ilbudet bygges ut.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway