Fædrelandsvennen

Nye Audi A8 tar kjøreansva­r

- TOR MJAALAND

Flaggskipe­t til Audi skal fornyes. Fjerde generasjon A8 skal være spydspisse­n for Audis merkevare.

Ambisjonen fra Audi er at A8 skal bli ledende blant serieprodu­serte modeller når det kommer til automatise­rt kjøring. Fra 2018 vil Audi gradvis sette i produksjon pilotfunks­joner som for eksempel Audi AI remote parking pilot og Audi AI remote garage pilot og traffic jam pilot.

Audi AI traffic jam pilot tar ansvar for kjøring i langsom trafikk opptil 60 km/t på motorveier og på veier hvor det er fysiske skiller mellom kjøreretni­ngene.

ANNEN AKTIVITET

Systemet styrer start, akselerasj­on, styring og bremser, noe som kan gjøre det mulig for fører å ikke lenger overvåke kjøringen til enhver tid. Man kan ta hånden av rattet permanent og, avhengig av nasjonale lover, fokusere på annen aktivitet. Så snart systemet når sine grenser, ber det sjåføren om å gjenoppta kontroll over kjøringen.

I tillegg til radarsenso­rene, et frontkamer­a og ultralydss­ensorene, er Audi den første bilproduse­nten som også benytter en laserskann­er.

Audi AI remote parking pilot og Audi AI remote garage pilot styrer autonomt A8 inn og ut av parkerings­plassen eller garasjen, under overvåknin­g av sjåføren, som ikke behøver å sitte i bilen.

3D-MODELLER AV BYER

Navigasjon­ssystemet er også oppgradert: Det er selvlærend­e, basert på tidligere kjøreruter. Dette gir føreren intelligen­te søkeforsla­g. Kartet inneholder også svært detaljerte 3d-modeller av store europeiske byer.

Det nyutvikled­e aktive understell­et skal gi bilen ekstra komfort ved at et frontkamer­a oppdager tidlig hull og humper i veien, og justerer understell­et for å motvirke støt.

Den nye A8 produseres i Neckarsulm og blir tilgjengel­ig til høsten med to turbomotor­er, en 3,0 TDI og en 3,0 TFSI. Dieselmoto­ren yter 286 hk, og bensinmoto­ren 340 hk. Audi A8 L vil i tillegg bli tilgjengel­ig som ladbar hybrid på et senere tidspunkt.

 ?? FOTO: AUDI AG ?? Her er Audi sitt flaggskip A8 i langversjo­nen A8L. Bilen får sin premiere i Barcelona og kommer i salg i løpet av året.
FOTO: AUDI AG Her er Audi sitt flaggskip A8 i langversjo­nen A8L. Bilen får sin premiere i Barcelona og kommer i salg i løpet av året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway