Fædrelandsvennen

Blir utfordrend­e å kritisere tidligere lagveninne­r.

FOTBALLEKS­PERT. Lene Mykjåland klar for fotball-em i Nederland Lene Mykjåland (30) inntar rollen som ekspert for TV2 under EM i fotball for kvinner. Hun gleder seg til mesterskap­et sparkes i gang på søndag, men rollen som ekspert byr også på utfordring­er.

- TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

Man er innenfor en knapp tidsramme på tv, og da handler det om å formidle relevant og godt faglig stoff til seerne. Dette er en kunst i seg selv.

– Jeg gleder meg, men gruer meg litt samtidig. Det nærmer seg EM, så jeg kjenner litt på nervene. Jeg er egentlig en type person som liker å være i bakgrunnen. Men nå har jeg fått prøve meg som ekspert, så jeg ser veldig fram til mesterskap­et begynner, sier Mykjåland til Fædrelands­vennen.

Mykjåland spilte sin siste landskamp i juni i fjor, da Norge slo Wales 2–0 på bortebane. Sørlending­en står med 91 kamper for Norge, og har dermed spilt sammen med de aller fleste i landslagst­roppen. Det byr på ekstra utfordring­er når hun inntar rollen som tv-ekspert under EM.

– Som ekspert er det veldig viktig å være objektiv, og å holde et kritisk blikk. Det blir utfordrend­e å kritisere tidligere lagvenninn­er. Siden jeg kjenner spillerne veldig godt, blir det den største utfordring­en. Men jeg prøver så godt jeg kan, sier hun.

Tirsdag spilte Norge 1–1 mot Frankrike i generalprø­ven til EM. Det ble en god erfaring for Mykjåland, som til nå trives som ekspert.

– Det var en veldig god opplevelse å dekke kampen mot Frankrike. Det var flere tusen tilskuere på kampen, og det satt virkelig rammen for mesterskap­et. Jeg tror det blir et kult EM, og gleder meg bare til å komme i gang, sier hun.

Den tidligere Lsk-profilen innrømmer likevel at rollen som ekspert er veldig ny for henne.

– Det har gått ganske bra, men dette er ganske nytt for meg. Jeg knotet litt i begynnelse­n og måtte

LENE MYKJÅLAND, fotballeks­pert og tidligere fotballpro­fil

drikke mye vann. Man er innenfor en knapp tidsramme på tv, og da handler det om å formidle relevant og godt faglig stoff til seerne. Dette er en kunst i seg selv, forteller hun.

HAR TROEN På NORGE

Norge spiller søndagens åpningskam­p i EM mot vertsnasjo­n Nederland. Mykjåland mener Norge må heve seg etter tirsdagens generalprø­ve mot Frankrike, om det skal bli seier mot de oransje.

– Det blir viktig å få i gang Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen, som er våre to fremste, offensive våpen. Vi må også henge mer sammen på midtbanen enn det vi gjorde mot Frankrike. For da hadde vi nesten ikke pasninger innad i laget. Gjør vi dette, har vi god sjans på tre poeng mot Nederland, mener hun.

Mykjåland spår et veldig jevnt EM.

– Jeg tror Norge kan gå hele veien til finalen, men samtidig ryke ut i gruppespil­let. Så tett blir dette mesterskap­et, så det blir spennende å følge med, sier hun.

– HAR LEVD I EN BOBLE

Mykjåland la fotballsko­ene på hylla etter en kneskade hun fikk under cupfinalen i november i fjor. Den tidligere midtbanesp­illeren skulle egentlig signere for Paris Saint-germain etter fjorårsses­ongen, men muligheten glapp etter en alvorlig kneskade. Nå trives hun i ny jobb som prosjektko­rdinator i kommunikas­jonsbyrået Gambit.

– Det har vært en veldig stor omveltning siden jeg la opp. Som fotballspi­ller levde jeg i en konstant boble, der jeg hele tiden hadde en kortsiktig tankegang. Jeg tenkte kun på mine egne behov, det å prestere på neste trening og kamp. Så det var veldig tilfredsst­illende å komme ut av denne boblen, og få løftet blikket litt, forteller hun.

– TENKER FORTSATT På PSG

– Tenker du fortsatt på PSG, muligheten som glapp på grunn av skade?

– Ja, jeg tenker på det av og til. Det er litt rart, for nå kunne jeg vært i Frankrike, spilt fotball, lært fransk og spist baguetter, sier hun og ler.

30-åringen utelukker et comeback til fotballen.

– Det er ikke aktuelt. Jeg har omtrent et halvt år igjen før jeg kunne spilt fotball for fullt etter kneskaden. Hadde jeg vært yngre ville jeg derimot vurdert det, forklarer hun.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Lene Mykjåland la opp på kvinneland­slaget for omtrent ett år siden. Nå inntar hun rollen som tv-ekspert under fotballEM.
FOTO: NTB SCANPIX Lene Mykjåland la opp på kvinneland­slaget for omtrent ett år siden. Nå inntar hun rollen som tv-ekspert under fotballEM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway