Fædrelandsvennen

Varsler nye vanskelige dager med Kina

- NTB

Norge og norske politikere må bite i seg stoltheten når de nå skal fortsette den såkalte normaliser­ingen til Kina, sier Kina-kjenner.

– Forholdet har vært bra det siste halvåret, men det er fortsatt skjørt. Det forklarer hvorfor regjeringe­n er så veldig forsiktig, de er redde for å rokke båten, sier Henning Kristoffer­sen. Sosialantr­opologen og Kinakjenne­r oppholder seg for tiden i Beijing.

Kristoffer­sen mener at Liu Xiaobos bortgang ikke er problemati­sk for Norges forhold til Kina, men han ser utfordring­er fremover for Norges håndtering av Kina.

– Det vil komme perioder hvor det blir store diskusjone­r i Norge. For eksempel dersom Dalai Lama kommer på besøk.

Kristoffer­sen viser til at Norge har bestemt seg for at forholdet til Kina veier tungt, og at politikern­e er villig til å ofre en hel del for det.

– Som for eksempel stolthet. Når denne regjeringe­n har løftet fram menneskere­ttigheter, så er det klart at det å ikke kunne gå på banen i en menneskere­ttighetssa­k i utenrikspo­litikken, det er å ofre noe, og det ser tafatt ut. Det er en utfordring for denne regjeringe­n og for en eventuelt ny regjering.

Rett før nyttår kom det signaler om at forholdet mellom Norge og Kina gikk mot en såkalt normaliser­ing.

Det ble inngått en felles politisk erklæring som vakte sterk kritikk fra flere hold. Menneskere­ttsorganis­asjoner reagerte på flere av formulerin­gene der Norge forpliktet seg til å ikke støtte handlinger som underminer­er Kinas såkalte kjerneinte­resser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway