Fædrelandsvennen

Flere søker roen i fjellet

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Sørlandet har mer å by på enn kyst og hav. DNT Sør melder om stor pågang til fjellhytte­ne i Setesdal

– Vi jobber beinhardt for å bli synlige. Det har vi jobbet med i flere år, og vi begynner å se ringvirkni­ngene av det nå, sier Mette Olsson, leder for butikk- og turinforma­sjon i DNT Sør.

Organisasj­onen har nå passert 7000 medlemmer og har en vekst på 6,4 prosent fra i fjor. Mie Kaasa, driftslede­r i DNT Sør, melder om stor pågang til fjellhytte­ne i Setesdalsh­eiene. Hun har vært med i DNT Sør i 16 år, og sier hun ser en merkbar tendens som kan forklare den jevnlige økningen:

– Nå kommer det også yngre mennesker inn i foreningen. Tidligere var det nesten bare godt voksne som ble medlemmer. Men de to til tre siste årene har dette snudd, sier hun.

Den største medlemsvek­sten til DNT Sør er, ifølge Kaasa og Olsson, barn og unge. De spesifiser­er at økt aktivitet på sosiale medier, som Facebook og Instagram, har ført til at flere har oppdaget det aktive friluftsli­vet og muligheten­e Setesdalsh­eiene og Sørlandet tilbyr. I tillegg merker de at forskjelle­ne mellom menn og kvinner jevner seg ut.

– Fordelinge­n av menn og kvinner er i ferd med å jevne seg ut. Nå er det nesten like mange kvinner som menn blant medlemmene våre, sier Olsson.

Med økt pågang, kreves det også økt tilrettele­gging, kan DNT Sør fortelle. Foreningen har aldri re-merket og merket så mange løyper som i fjor og i år.

– Merkingen handler om sikkerhet. Alle nyter godt av det. Vi prøver å både merke og varde så mye som mulig, sier Kaasa.

I tillegg har foreningen sett be- hovet for flere hytter. Nå står en ny hytte på Kvinen i Sirdal snart klar til bruk.

– Etter fire uker er hytta nesten oppe og ferdig. Det har vært et superprosj­ekt med mange frivillige. Den frivilligh­eten vi har i vår forening skal man lete lenge etter, sier hun imponert.

Enda en ny hytte skal bygges i løpet av 2018. Den gamle Kvinen turiststas­jon blir revet i løpet av august eller september.

De presiserer at tallene kun er for dem som benytter seg av hyttene til DNT Sør, som har 12 hytter i Setesdalsh­eiene og to ved kysten.

 ?? FOTO: JONATHAN SLOTTEN ?? Dette synet møter deg på veien mot Urdalsknut­en, som ligger 1334 moh.
FOTO: JONATHAN SLOTTEN Dette synet møter deg på veien mot Urdalsknut­en, som ligger 1334 moh.
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Mette Olsson og Mie Kaasa i DNT Sør sender flere og flere folk til fjells.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Mette Olsson og Mie Kaasa i DNT Sør sender flere og flere folk til fjells.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway