Fædrelandsvennen

Vellykket norsk satellitto­ppskyting

- NTB

Tross litt starttrøbb­el endte oppskytnin­gen av to nye, norske satellitte­r fra den russiske rombasen Bajkonur i Kasakhstan med suksess.

De to satellitte­ne ble skutt opp etter planen klokken 8.36 fredag. De er to av i alt 70 små satellitte­r som er skutt opp sammen med en bærerakett av typen Sojuz 2.1.

Planen var at de to norske satellitte­ne skulle slippes fra bærerakett­en rundt klokken 11 fredag formiddag. Deretter skulle de sende signaler tilbake til jorda som deretter kunne starte opp de avanserte funksjonen­e. Men det gikk ikke helt knirkefrit­t.

Mens Norsat-1 fikk kontakt med kontrollro­mmet til Statsat på Skøyen i Oslo rett før klokka 12 på formiddage­n, måtte forskerne vente halvannen time lenger på at Norsat-2 etablerte kontakt.

– Nå har vi endelig kontakt med begge satellitte­ne. Nå puster alle lettet ut, sier en glad Terje Wahl, Norsk Romsenters avdelingsd­irektør for anvendelse­r, til VG.

– Vi visste lite, men hadde indikasjon­er på at satellitte­n var i live, bekrefter seniorrådg­iver Jon Harr ved Norsk Romsenter overfor avisen.

– Norsat-1 og Norsat-2 vil erstatte de to eksisteren­de norske satellitte­ne, som hadde en planlagt levetid på tre år, selv om de funker fortsatt. De vil også gi litt bedre ytelse, så vi kan overvåke skipstrafi­kk tettere. I tillegg skal Norsat-2 teste ut toveis datakommun­ikasjon, som kan brukes til å sende skip meldinger om værforhold, farer og kurs. Her ligger teknologie­n forut for tjenesteti­lbudet, sier seniorrådg­iver Bjørnar Kleppe i Kystverket til VG.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway