Fædrelandsvennen

Stappfulle hus hjemme og på jobb

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen er en aktiv og produktiv dame, men blir slått av leieboerne som produserte 19 barn på tre måneder.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Vi var sikre på at det var to jenter, ler hun, og sikter til de to kaninene hennes to sønner på sju og ni brakte til huset i fjor høst.

Men den ene viste seg å være en fyrig liten herremann, og plutselig myldret huset på Lund av enda mer liv enn vanlig. Nå er de fleste pelsnøsten­e gitt bort, men sjefen for Kilden Teater skal i sommer sørge for at stua snart igjen blir proppfull av nye skapninger:

– Sommerfugl­er. Vi kjøper larver i England, og så spinner de kokonger i stua og det vrimler av dem når de klekkes ut. Men de lever bare i tre uker da, smiler hun.

FULLT I FJÆREHEIA

Også på jobb har det vært stappfullt i sommer, og Birgit Amalie Nilssen tar ferie med den deilige beskjeden om at samtlige 7200 billetter til hennes oppsetning av «Terje Vigen» i Fjæreheia ble solgt.

– Det er helt utrolig, for jeg var veldig redd på forhånd, innrømmer hun.

– Å sette opp et stykke alle sørlending­er har et sterkt forhold til var skummelt, men føltes veldig riktig. Det ble en helt sjelden produksjon jobbet fram med ren kjærlighet der alle bare løftet hverandre, forteller teatersjef­en som selv hadde regien.

Men hva sørlending­ene egentlig tenker inne i hodene sine, er hun ofte usikker på. Etter tre år i Kristiansa­nd har den frittalend­e og samfunnsen­gasjerte 42-åringen fra Haugesund følgende svar på spørsmålet om hva som er det verste med Sørlandet:

– Debattene som ikke blir tatt. Stillheten som verktøy for at ting ikke skal endre seg. Jeg har aldri opplevd å kaste så mange brannfakle­r og bli møtt med så mye stillhet, sier Nilssen som i intervjuer og debattinnl­egg roper ut om flyktningk­rise, rasisme, religion og kvinnekamp.

SØRLANDET I ENDRING

Å svare på hva som er det beste med Sørlandet er langt lettere på en dag der sjøen glitrer og landsdelen bader i sol. Men hun ser også at det hun mener er det verste er i ferd med å endre seg:

– Jeg opplever Sørlandet som en region i enorm utvikling akkurat nå. Og jeg føler meg veldig heldig som får være en av de mange som er med å dytte mot et mer liberalt og åpent samfunn, sier teatersjef­en.

Kristiansa­nd har også vist seg å være en langt mer mangfoldig by enn hun hadde trodd:

– Det er slett ingen ensartet by. Sønnene mine har nå begynt på den internasjo­nale skolen, og jeg har oppdaget et fint og sammensatt miljø. Jeg er også imponert over hvor mange ulike kunstmiljø­er det finnes her. Det hadde jeg ikke forventet, og det er noe av det jeg trives aller best med, sier hun.

– Hva ville du gjort hvis du fikk en million fra Cultiva?

– Nå er jo Kilden så heldig at vi får noen millioner fra Cultiva, og en ny million ville gått til det aller viktigste vi gjør: Kilden Dialog. Der blir kunsten tilgjengel­ig for alle, og det er en arena der alle kan være med både å skape og oppleve den.

Avskrekket av Sørlandet er hun

● Aktuell: Teatersjef Kilden Teater, skuespille­r, regissør og manusforfa­tter.

● Skilt, bosatt i Kristiansa­nd med sønnene Amadeus (9) og Leander (7).

Alder: Sivilstatu­s:

42

Hun velger: Sommermate­n:

● Masse salater. Jeg er vegetarian­er.

● Prosecco.

● Jeg tar manuspause, men skal lese barne- og ungdomsbøk­er sammen guttene mine.

● Det har jeg ikke funnet ennå , men mottar tips om bortgjemte steder med takk.

● Late morgener med ungene.

Sommerdrik­ken: Sommerlekt­yre: Sommersted­et: Ingen sommer uten:

slett ikke blitt, for Birgit Amalie Nilssen har nettopp utvidet sitt åremål på Kilden med to år, og har avtale til 2020. Hva som skjer da vet hun ikke:

– Vi får ta et familieråd i 2019, sier hun.

Familien ble for to år siden mindre da hun skilte lag med ektemann og Høyre-politiker Arve Kambe, og hun føler at denne sommeren blir det litt enklere å takle den nye tilværelse­n:

– Det er fint å kjenne at det blir lettere etter hvert, konstatere­r hun.

Og nå går hun dessuten svanger med en liten baby hun lager helt på egen hånd: Et flunkende nytt teaterstyk­ke. Så vidt vi forstår handler det om hva som skjer når vi som privatpers­oner tar valg som gjør at politikken går i feil retning. Men forfattere­n vil ikke røpe for mye:

– Det er litt hemmelig ennå, sier hun.

– Men jeg må skrive for å leve. Det er min måte å forstå samfunnet på.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Vi var sikre på at det var to jentekanin­er, ler teatersjef Birgit Amalie Nilssen som plutselig fikk 19 ekstra beboere å hanskes med hjemme på Lund.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Vi var sikre på at det var to jentekanin­er, ler teatersjef Birgit Amalie Nilssen som plutselig fikk 19 ekstra beboere å hanskes med hjemme på Lund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway