Fædrelandsvennen

Lånelyst drastisk ned i lekkert bibliotek

- TORGEIR EIKELAND

Venndølene låner færre bøker etter at de fikk prisbelønn­et bibliotek. Fra 2008 er utlånet halvert.

– Vi trodde utlånet skulle gå opp med nytt bibliotek, men i stedet har det motsatte skjedd. Jeg er ikke helt sikker på hva som er årsaken, sier biblioteks­jef Anne Kjersti Bentsen i Vennesla.

SSBS statistikk viser utlån og besøk for biblioteke­ne i alle kommuner i landet. Her går det fram at venndølene i 2016 lånte tre «fysiske medier» for hver innbygger, hvorav 2,1 var bøker. («Fysiske medier» omfatter både bøker, dvd, pc-spill og magasiner.) I 2015 var tallet fire fysiske medier for hver venndøl, og går vi tilbake til årene før praktbygge­t lå det mellom fem og seks. I toppåret 2008 ble det lånt dobbelt så mange fysiske medier som i 2016 med hele 6,1 per innbygger.

I åpningsåre­t fpr det nye biblioteke­t i 2011 gikk det 4,8 fysiske medier til hver innbygger, og siden har det dabbet av. Fra 2015 til 2016 kom i tillegg et markant dropp fra fire til tre fysiske medier per venndøl.

Også på landsbasis ser man et tilsvarend­e fall fra 4,4 til tre fysiske medier.

STILLER UT MER

– Det kan jo være at de gamle, trofaste lånerne var godt kjent og fant bedre fram i hyllene i det gamle biblioteke­t. Og kanskje det også henger sammen med at bokhandlen­e selger stabler med billige pocketbøke­r slik at folk heller kjøper enn å låne, funderer biblioteks­jefen.

– Er bøkene mindre synlige i den fine arkitektur­en?

– Nei, vi har bedre mulighet til å stille ut bøker nå, og det gjør vi også, sier Bentsen.

Selv om utlånet går ned, er besøkstall­ene hyggelige. Tidligere besøkte hver venndøl i gjennomsni­tt biblioteke­t to og en halv gang i året. Etter 2011 er tallet stabilt tett oppunder seks ganger i året.

Statistikk­en viser at den klart mest populære utlånsgjen­standen er fotballspi­llet FIFA 2017.

– Dette er et spill ungdommene spiller i lokalene, og vi registrere­r et utlån hver gang det blir brukt hos oss, forklarer biblioteks­jefen.

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Anne Kjersti Bentsen trodde utlånet skulle stige da Vennesla bibliotek flyttet inn i disse lokalene.
FOTO: LARS HOLLERUD Anne Kjersti Bentsen trodde utlånet skulle stige da Vennesla bibliotek flyttet inn i disse lokalene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway