Fædrelandsvennen

EØS sikrer norske arbeidspla­sser

- JAN ERIK GRINDHEIM

I 25 år har Eøs-avtalen gitt oss valgfrihet og sikret vår velferd.

– EØS er mer enn en dårlig handelsavt­ale, skriver Jorunn Aaselle Olsen fra Demokraten­e i Fædrelands­vennen 11.07. Utsagnet stemmer, men Olsens konklusjon er feil. Eøs-avtalen er noe langt mer enn en tradisjone­ll handelsavt­ale. Det er nettopp derfor den er så bra. Eøs-avtalen gir oss som forbrukere stor valgfrihet når vi kjøper varer og tjenester i butikkene eller på nettet, og den gir norske bedrifter muligheten til å konkurrere på like vilkår med bedrifter i andre land i et marked med mer enn 500 millioner innbyggere.

Dette er svært viktig når vi vet at nesten halvparten av det som skapes av verdier i norske bedrifter går til eksport, og 4/5 av eksporten går til EU. Gjennom Eøs-avtalen sikres norske arbeidspla­sser og skatteinnt­ekter som gjør oss i stand til å tilby våre innbyggere gode velferdstj­enester. I tillegg kan vi reise fritt for å arbeide eller studere i alle de 31 landene Eøs-avtalen omfatter, og den sikrer oss muligheten til å samarbeide om en fremtidsre­ttet utvikling innen områder som forskning og utvikling, utdannelse og kultur. Olsen kommer med en rekke uriktige påstander i sitt innlegg, for eksempel at ikke Norge har råderett over egne naturressu­rser, at vi ikke har vår egen alkoholpol­itikk og at EU bestemmer vår distrikts- og regionalpo­litikk. Alt dette er like galt som at vi ikke har muligheten til å ha vår egen likestilli­ngspolitik­k.

Det har vi, og derfor henger også Norge etter mange andre europeiske land i likestilli­ngen mellom kvinner og menn. For eksempel når det gjelder lavere yrkesdelta­gelse for kvinner enn menn og det høye antallet kvinner som arbeider deltid i Norge. Dette gjør at kvinner kommer langt dårligere ut enn menn når pensjonspo­engene skal regnes ut.

Eøs-avtalen er ingen perfekt avtale for Norge. Men den er det beste vi kan håpe på så lenge det ikke er flertall blant velgerne for et fullverdig norsk medlemskap i EU.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway