Fædrelandsvennen

Ingenting er gratis

- ANDREAS GRAVDAHL, økonomians­varlig i Agder FPU

Det finnes et gammelt uttrykk som sier at det ikke finnes noe slikt som en gratis lunsj.

●● Dette uttrykket er viktig å ha i bakhodet når vi skal inn i en valgkamp der venstresid­en skal love både den ene og den andre gratistjen­esten. I fjor fremmet AUF et forslag om å gjøre jenters utgifter i forbindels­e med menstruasj­on «gratis». Og denne problemati­kken ble nettopp aktualiser­t igjen gjennom dette innlegget.

I det aktuelle innlegget blir følgende utsagn latterligg­jort: menn burde få gratis barberhøvl­er eller støtte fordi de behøver mer mat enn kvinner. Dette til tross for at dette argumentet bygger på nettopp de samme prinsippen­e som argumenten­e for skattefina­nsierte tamponger og bind. Det er knyttet ulike hygienebeh­ov til menn og kvinner, hvilket har ulike kostnader. Fremskritt­spartiets Ungdom forstår det er kjipt å bruke penger på tamponger, men vi mener likevel ikke det skal være en offentlig oppgave.

Alle har utgifter tilknyttet personlig hygiene. Men det at ett individ har kostnader knyttet til sin egen hygiene, legitimere­r ikke at dette automatisk skal finansiere­s av et annet individ?

Venstresid­en ønsker i god sosialisti­sk tro at alt skal være gratis. SV fremmet tidligere i år forslag som eksempelvi­s «Gratis inngang på museum». Hvilket i praksis betyr at alle skal betale for hverandres opplevelse­r. Burde det ikke være opp til hver enkelt å betale for sin egen underholdn­ing?

Om man skal bruke skattefina­nsierte penger på noe, hvorfor ikke bruke det på noe som gagner absolutt alle i samfunnet, og ikke utvalgte folkegrupp­er? Skal forslag som dette trumfe midler som kunne gått til eksempelvi­s eldreomsor­g, kriminalit­etsbekjemp­else og satsing på skole?

Lovord om «gratis» og «støtte» er motivasjon­sfaktorer for unge mennesker som generelt har liten økonomisk kjøpekraft. Det er ikke ukjent blant venstrepop­ulistene å appellere til unge med lovord om ting som er gratis. Man skulle nesten tro at venstresid­en prøver å lure ungdom til å tro at det finnes en magisk pengesekk som de bare kan øse ut av.

For FPU er det høyst uaktuelt å være med på et forslag som resulterer i høyere skatter for folk flest. Vi ønsker ikke som venstresid­en, en stor egoismefes­t der bare enkelte grupper, som bør kunne dekke behov for bind og barberblad­er selv, blir tilgodeset­t. Vi vil gi tilbake til alle, ved at de selv kan få beholde mer av sine egen inntekt, som de selv kan velge å benytte på så mange tamponger og museumsbes­øk de overhodet måtte ønske. For husk – det finnes ingenting som en gratis lunsj, og det finnes heller ingenting som et gratis, venstrepop­ulistisk forslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway