Fædrelandsvennen

Forbilledl­ig fornyelse i offentlig sektor

Et pågående samarbeid i Agder skal sørge for at innbyggern­e kan få medisinsk oppfølging via nettbrett. Denne typen samarbeid om forskning og innovasjon vil Forsknings­rådet ha mer av i vår nye satsing for kommunene.

- JOHN-ARNE RØTTINGEN, Forsknings­rådets administre­rende direktør

Når Forsknings­rådet nå starter opp et forsknings- og innovasjon­sprogram for kommunene, er mange gode forsknings­prosjekter med lokal forankring godt i gang. Agder utmerker seg med sitt arbeid for å utvikle velferdste­knologi slik at den kommer alle innbyggern­e til gode. Universite­tet i Agder, kommuner, sykehus, frivillige og industribe­drifter etablerer en felles telemedisi­nsk løsning for alle kommunene i Agder. Kommunene Grimstad, Kristiansa­nd og Songdalen har gått sammen i et forsknings­prosjekt for å få svar på hvordan ny teknologi kan gjøre livet både enklere og tryggere for eldre mennesker, og for andre med begrensnin­ger.

En ansatt i Kvinesdal kommune bruker doktorgrad­sstudiene sine til å undersøke hvilke erfaringer eldre og pårørende har med bruk av velferdste­knologi. Studien skal gjennomfør­es i 11 kommuner i Lister og Lindesnesr­egionen. Kristiansa­nd kommune har en nøkkelroll­e i et stort Eu-forsknings­prosjekt som skal gjøre byene i stand til å takle katastrofe­r. I Norge er det slik at en krise skal håndteres på lavest mulige nivå. Følgelig er store deler av krisehåndt­eringsansv­aret tillagt kommunene.

Forsknings­rådet har gjennom flere år samarbeide­t godt med fylkeskomm­uner, regionale forsknings­fond og et nettverk av regionale aktører for å bidra til mer forsknings­basert innovasjon i næringsliv­et og vekst i norske regioner et som er nytt nå er Forsknings­rådets forsknings­program Forkommune, hvor det er kommunene, og ikke forsknings­institusjo­nene, som tar initiativ til forsknings- og innovasjon­sprosjekte­ne for å dekke sine behov. Da tror vi kommunene på en annen måte får eierskap til problemsti­llingene og resultaten­e, slik at forskninge­n blir tatt i bruk. Dagens forsknings­innsats og kommunenes verktøy for å takle utfordring­ene har ikke stått i stil med oppgavene kommunene har ansvar for. For eksempel forskes det mye på helse, men innenfor helseområd­et får primærhels­etjenesten­s problemsti­llinger

Kommunene får stadig flere eldre å ta hånd om, de må sikre god oppvekst for barn og unge med mer sammensatt­e behov, de må hjelpe unge voksne som har falt utenfor, og de skal forberede lokalsamfu­nnene på å takle mer ekstremvær.

lite forsknings­midler sammenlikn­et med spesialist­helsetjene­sten. Dette skjer til tross for.at det er store kommende helse- og omsorgsutf­ordringer som må løses for, og i, kommunene. år kommunene nå får sitt eget program i Forsknings­rådet er det på høy tid. Kommunene får stadig flere eldre å ta hånd om, de må sikre god oppvekst for barn og unge med mer sammensatt­e behov, de må hjelpe unge voksne som har

Nfalt utenfor, og de skal forberede lokalsamfu­nnene på å takle mer ekstremvær. Kommunene vet hvilken kunnskap de har behov for, men de har ikke hatt gode nok mekanismer for å fylle sine kunnskapsh­ull.

Forskninge­ns prinsipper er de samme enten det gjelder store internasjo­nale problemsti­llinger eller praksisnær­e hverdagslø­sninger. Forskning skal være metodisk, etterprøvb­ar, uavhengig og tilgjengel­ig.

Det foregår mye bra lokalt utviklings­arbeid i kommunene, og mange ildsjeler og hverdagshe­lter gjør en uvurderlig innsats. Det brukes mange milliarder på viktige og riktige utviklings­prosjekter i kommunene. Men selv om prosjekten­e er vellykkede, avvi- kles ofte aktivitete­n når tilskudden­e bortfaller. Og om de oppnår å få til varige endringer, så spres de ikke til andre kommuner og lokalsamfu­nn, men blir vel bevarte hemmelighe­ter. vår nye forsknings­satsing søker kommunen om penger til forsknings­basert innovasjon sammen med forsknings­miljøer, slik at kommunene utvikler et gjensidig forplikten­de samarbeid med forsknings­miljøene.

Når vi tilfører systematik­ken fra forskninge­n får vi muligheten til å finne ut om noe virker eller ikke gir de planlagte effektene, og hva det er som gjør at noe fungerer eller ikke gjør det, slik at vi lærer og kan gjøre systematis­ke og mer effektive forbedring­er. Når vi forsker, formidles alltid resultaten­e – etter kritisk vurdering av andre fagpersone­r. Når forskninge­n følger de kommunale prosjekten­e, publiseres og spres resultaten­e, noe som gjør at vi får mye mer igjen for innsatsen. ommunene er ansvarlige for halvparten av de offentlige årsverkene, og deres tjenester er mange og forskjelli­ge. Regionrefo­rmen og kommuneref­ormen legger opp til desentrali­sering av flere offentlige oppgaver. Kunnskap og forskning kan bidra til at kommunene kan gi bedre tjenester til sine innbyggere. Næringsliv, forsknings­institutte­r, universite­ter og høgskoler må spille sine viktige roller, men de offentlige tjenestene eier selv problemene og må være ansvarlige for løsningene.

Vi kan spare mye tid og offentlige skattekron­er på at mange lar være å gå i samme blindspor der det allerede foreligger forskning på feltet. Det som skjer i Lindesnes, Songdalen og Kristiansa­nd, vil være aktuelt for mange flere kommuner dersom det viser seg å fungere. Vi håper også på mange flere spennende søknader fra regionen.

IK

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Når kommunene nå får sitt eget program i Forsknings­rådet er det på høy tid, skriver direktør John-arne Røttingen i Forsknings­rådet.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Når kommunene nå får sitt eget program i Forsknings­rådet er det på høy tid, skriver direktør John-arne Røttingen i Forsknings­rådet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway