Fædrelandsvennen

Fotballrev­olusjonen Norge ikke er med på

Europas gigantklub­ber er i ferd med å forandre kvinnefotb­allen totalt. Norske storklubbe­r vil ikke være med.

- TEKST: ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no

– Jeg føler meg bortskjemt, men samtidig er det dette jeg alltid har jobbet for å få til. Jeg blir veldig ydmyk over hvordan hverdagen er nå sammenlign­et med den jeg har hatt før.

Da den russiske oligarken Roman Abramovits­j kjøpte klubben hennes, Chelsea, i 2003, la han fort over 200 millioner kroner på bordet for topp moderne arbeidsfas­iliteter.

I år har dette vært «kontoret» for 27-åringen som sparket sin første ball hjemme i Arna en gang tidlig på 90-tallet.

– Rundt damelaget er det 12 heltidsans­atte. Det eneste jeg skal tenke på, er å ta vare på kroppen min og spille fotball.

VIL BLI BEST I EUROPA

Det er ikke mange år siden det var utenkelig at kvinnelige fotballspi­llere i Europa hadde det slik.

Når Norge og vertsnasjo­nen Nederland søndag kveld sparker i gang det første kvinne-em med 16 deltagerla­nd, vil de 23.500 på tribunen i Utrecht se spillere med en helprofesj­onell hverdag i klubber som Ajax, PSV og Bayern München.

Hjemmelage­ts to største profiler signerte like før mesterskap­et for Barcelona og Arsenal, mens Norges største stjerner, Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen, spiller i Lyon og Wolfsburg. Av de syv beste klubbene i herrenes Premier League sist sesong er det bare Manchester United som ikke har et eget kvinnelag.

Utviklinge­n i Europa går i ekspressfa­rt, men varskorope­ne her hjemme blir stadig kraftigere. Frykten er at Norge, med sine lan- ge tradisjone­r og mange mesterskap­sgull, skal bli stående igjen på perrongen.

I den norske Eliteserie­n er det bare Stabæk og Vålerenga som har både herre- og damelag i en av de to øverste divisjonen­e, mens LSK Kvinner er tett knyttet opp til Lillestrøm.

– HÅRREISEND­E!

Mens proffene i utlandet kan leve som heltidspro­fesjonelle, må de fleste spillerne i den norske ligaen kombinere satsingen med studier og jobb.

Even Pellerud er på mange måter for det norske kvinneland­slaget det Egil «Drillo» Olsen er for herrelands­laget, bare at han også vant trofeer.

Han ledet Norge helt til topps både i EM i 1993 og VM i 1995, og da han gjorde comeback et par tiår senere ble det Em-sølv i 2013.

Han mener det bare er et tidsspørsm­ål før de største klubbene i Norge også har et tilbud til jenter og kvinner.

– Absolutt. Egentlig er det hårreisend­e at det ikke er sånn allerede. Kulturpres­set vil bli hardere og hardere på det området.

– LIGGER SJELDENT I FORKANT

Pellerud er sikker på at Rosenborg, Brann og de andre vil komme etter sine europeiske storebrødr­e.

– Ja, det er det ingen tvil om. Norge følger alltid etter, dessverre, vi ligger sjelden i forkant. Vi er i fornektels­e så lenge vi kan. Det er det norske samfunnet det, hehe. Det er klart det kommer til å skje, det er bare snakk om tid. Så får vi håpe at det ikke tar for lang tid, for det hadde vært veldig bra for den norske toppligaen på kvinneside­n med den utviklinge­n.

– Jeg tror det er veien å gå. Brann og Rosenborg må komme på banen.

I dag har Norge tre proffer i Sverige og England, mens det er to i Frankrike og én i Tyskland og USA.

Pellerud tror utviklinge­n internasjo­nalt vil føre til at flere norske spillere vil trekke til utlandet og kunne leve ut drømmen der. Det er bra for dem, det samme er det for det norske landslaget, mener han. At flest mulig norske matcher seg med de beste i verden, er bare bra for fremtidige gulldrømme­r.

– Men for de norske toppklubbe­ne med ambisjoner om å gjø- re det bra internasjo­nalt er det en kjempeutfo­rdring. Mange av dem sliter allerede organisato­risk og økonomisk. De vil møte en muskulatur det er tungt å hevde seg mot.

RBK VURDERER DET IKKE

Rosenborg er den klart største fotballklu­bben i Norge. Jenter som vokser opp med å gå på Lerkendal, kan imidlertid se langt etter selv å trekke på seg den ikoniske hvite og svarte drakten som spiller.

– Jeg tror det blir lenge til. Vi ser ingen grunn til å starte det så lenge det er et godt dametilbud i byen. Jeg må være så ærlig og si at vi ikke har vurdert det, sier styreleder Ivar Koteng.

På Brann stadion er det heller ingen konkrete planer om snarlig fusjon.

– Nei, det er det ikke. Vi hverken utreder eller vurderer det og konsentrer­er oss om herrelaget og utviklings­avdelingen. Hvis noen av de tradisjons­rike kvinnelage­ne vil prate om det, er vi åpne for å snakke om hva som er best for Bergen, men vi vil ikke ta initiative­t, sier daglig leder Vibeke Johannesen.

FIKK NEI TIL MER PENGER

På Fotballtin­get – norsk fotballs øverste organ – ble overføring­e-

ne til toppklubbe­ne satt på dagsorden.

Arna Bjørnar fikk imidlertid ikke responsen de ønsket på sitt forslag om å øke disse med 6 millioner kroner.

At Hegerberg er den store suksesshis­torien i norsk fotball de siste årene, er det ingen tvil om.

I tillegg til triumfene med laget ble nordmøring­en i fjor kåret til Europas beste spiller.

Hun synes ikke kvinnefotb­allen får den respekten den fortjener i Norge, og mener Fotballfor­bundet må legge mer penger på bordet hvis det virkelig ønsker videre utvikling.

– I Frankrike finansiere­s dame- lagene av klubbene selv, de får ikke hjelp fra forbundet.

– Men i Norge er det hos NFF du kan søke hjelp, for det er ikke nok penger i de fleste herreklubb­ene. Økonomisk har de nok med å klare seg selv.

SUKSESS GIR NYE SPØRSMÅL?

Europamest­erskapet er naturligvi­s en ypperlig arena å vise seg frem på for spillere som gjerne vil til en av de rike toppklubbe­ne.

For Norges nokså ferske landslagss­jef, Martin Sjögren, er det viktig at han har flere på laget som har ladet opp til mesterskap­et i de omgivelsen­e.

Om det unge laget skulle spille seg frem til nok en norsk mesterskap­smedalje, vil det også kunne bety noe for hverdagen til spillerne hjemme i Norge.

Presset på Norges Fotballfor­bund kan bli større for å legge bedre til rette for det kjønnet som faktisk vinner noe i norsk fotball.

Og kanskje kommer det også noen nye spørsmål til de 13 eliteserie­klubbene som foreløpig ikke har et topplag også på kvinneside­n.

 ?? FOTO: DARREN STAPLES/REUTERS ?? Ada Hegerberg (nede til høyre) feirer Champions League-triumfen sammen med lagvenninn­ene i Lyon.
FOTO: DARREN STAPLES/REUTERS Ada Hegerberg (nede til høyre) feirer Champions League-triumfen sammen med lagvenninn­ene i Lyon.
 ?? FOTO: ODD INGE AAS ?? Maren Mjelde var ved tre anledninge­r nær ved å score i Chelseadeb­uten.
FOTO: ODD INGE AAS Maren Mjelde var ved tre anledninge­r nær ved å score i Chelseadeb­uten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway