Fædrelandsvennen

– Dette er sommerens høydepunkt

Tradisjone­n tro var over 50 sjekter med mannskap klare til dyst da årets sjekterace gikk av stabelen ved Verftet i Ny-hellesund lørdag ettermidda­g.

- TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

– Dette her er ren lykke, forteller Anne Lene Hompland.

Sammen med seks andre damer har hun brukt hele formiddage­n på å gjøre seg klar til sjekterace­t i Ny-hellesund.

– Dette er tredje gangen vi er med, så nå er det tradisjon. Vi møtes til frokost klokka 10, også lager vi kranser, forteller Hanne Karlsen. Hun er skipper på sjekta som har fått det passende navnet «Lykke».

For damene er dette sommerens høydepunkt.

– Dette kommer jeg alltid hjem til, forteller Hompland og fortsetter:

– Hvis du lurer på hva du kan gjøre for å bli lykkelig, bli med på sjekterace­t!

FØRSTEMANN I MÅL

55 sjekter deltok på sjekterace­t, og de som kom først over mållinja var gjengen ombord i «MS Konrad».

– I fjor kom vi på tredjeplas­s, så i år har vi gjort forbedring­er for å vinne, forteller Even Berge.

Og motoren på 270 hestekreft­er gjorde sitt til at sjekta raskt tok ledelsen.

– Vi hadde en veldig fin tur, det er kjempegøy.

Prisen for flotteste sjekte gikk i år til «Reidun Marie», som er en Kragerøsne­kke bygd i mahogni. Skipper Anbjørn Øglend og hans mannskap er strålende fornøyd med dagen.

– Det er første året vi er med. Vi er egentlig fra Egersund, men har hytte her, så da vi kjøpte oss sjekte før sesongen måtte vi bare bli med, forteller de.

– LUKT AV LAKK

Opprinneli­g er sjekterace­t en gammel tradisjon fra 1940- og 50-tallet, som ble tatt opp igjen i 2012. Siden har det vært arrangert hvert år. Start og mål er ved Verftet i Ny-hellesund, og løypa går blant annet gjennom det trange Olavsundet. Deltakerne kan vinne ulike priser, og årets jury besto blant annet av Ingrid Juell Moe. Hun trekker fram kontrasten til plastbåten­e som noe av det spesielle med sjekter.

– Det er kjærlighet til det sakte liv og til håndverk. Det er lukt av lakk, og det er hundrevis, ja tusenvis av arbeidstim­er som ligger bak. Jeg synes jo nesten den som kjører saktest bør vinne, forteller hun.

VISER FRAM SJEKTENE

Mange har gjort seg flid med sjektene, og pyntet både båt og mannskap. En guttegjeng fra Søgne deltar for fjerde gang, og bytter alltid tema. I år gikk de for juletema.

– Vi har nytt tema og ny båt hvert år. Vi kjøper ny båt noen dager før. I fjor kom vi ikke helt i mål, men denne har vi tro på, sier Nikolai Nilsen om sjekta «MS Lerka».

At sjekterace­t samler båtfolket i Søgne, er det liten tvil om.

– Det er gøy å vise fram sjekta. Jeg overtok den for noen år siden, og det er min bestefar som har laget den. Den var ferdig i 1967, og motoren var en bryllupsga­ve fra bestemor, forteller Fredrik Repstad om «Joffe».

Sammen med mannskapet Benjamin Tønnessen, Christoffe­r Gunvaldsen Andersen og Jo- akim Andersen gikk han ikke for seier i år.

– Vi er debutanter, så vi skal gjøre oss litt kjent før vi satser på å vinne neste år!

 ?? FOTO: MARGRETHE SAGA ?? Det var tett blant sjektene i Ny-hellesund lørdag.
FOTO: MARGRETHE SAGA Det var tett blant sjektene i Ny-hellesund lørdag.
 ?? FOTO: MARGRETHE SAGA ?? Flere hadde pyntet både seg og sjekta.
FOTO: MARGRETHE SAGA Flere hadde pyntet både seg og sjekta.
 ?? FOTO: MARGRETHE SAGA ?? Årets raskeste sjekte var «MS Konrad». Fra venstre: Even Berge, Jostein Berge, Helge Fossdal, Odd-håkon Bye, Arne Tønnessen og Rikard Mestad.
FOTO: MARGRETHE SAGA Årets raskeste sjekte var «MS Konrad». Fra venstre: Even Berge, Jostein Berge, Helge Fossdal, Odd-håkon Bye, Arne Tønnessen og Rikard Mestad.
 ?? FOTO: MARGRETHE SAGA ?? For Eldbjørg Dahl, Kari Lindevik, Hanne Karlsen, Wenche Riseth, Laila Lydersen, Anne Lene Hompland og Gro Min Paulsen er sjekterace­t noe de bare må få med seg.
FOTO: MARGRETHE SAGA For Eldbjørg Dahl, Kari Lindevik, Hanne Karlsen, Wenche Riseth, Laila Lydersen, Anne Lene Hompland og Gro Min Paulsen er sjekterace­t noe de bare må få med seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway