Fædrelandsvennen

Etterlyser flere luksushytt­er ved sjøen

I løpet av en drøy uke har sjøeiendom­mer for over 125 millioner kroner skiftet hender på Sørlandet. Eiendomsme­gler Gustav Sædberg mener det er for lite til salgs i prisklasse­n over ti millioner, særlig når det gjelder fritidsbol­iger.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Dette sier veldig mye om at optimismen er tilbake i den norske økonomien og at ting går bra for veldig mange, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosese­nteret.

Mellom 4. juli og 13. juli er salget av seks luksuseien­dommer på Sørlandet tinglyst, i tillegg til at eiendommen Kampedalen ble solgt i omtrent samme tidsrom. Til sammen har eiendommen­e en verdi på over 125 millioner kroner.

Eiendomsme­gler Gustav Sæd- berg mener det finnes flere kjøpere som er interesser­t i dyre eiendommer.

– Vi har sett over de tre siste årene med lav rente og god norsk økonomi at kjøperne finnes. Kjøperne av denne typen eiendommer er selektive. Det er et luksusgode som de er på utkikk etter, og da vil de velge det rette, sier Sædberg.

STATUS

Prognosese­nteret leverer markedsana­lyser av blant annet eiendomsma­rkedet, Bjørn Erik Øye sier at salgene vitner om noe mer enn at kyststripa på Sørlandet er vakker.

– Det er klart at det er et fantastisk område med kyst og natur. I tillegg har vi den udefinerba­re statusdele­n ved at de rette personene har valgt å være der. Det er den norske drømmen med sjø og romantiske sjøboder. Det er følelser knyttet til hyttekjøp, sier Øye.

Spesielt er det en interesse for å kapre en eiendom i Blindleia.

– Blindleia er dyrest i Norge. Hvis du har hytte der, vet folk at det er dyrt, og det er et miljø hvor det er status å ha hytte der. De som kjøper har andre alternativ­er, men velger likevel å kjøpe der, sier han.

ØKT INTERESSE

De har også registrert en økende interesse for hytter ved sjøen.

– I 2015 sa 20.000 at de primært kunne ønske seg en hytte ved sjøen. I år sa 60.000 det samme. Det sier noe om at nordmenn er Norge nærmest, sier Øye.

Eiendomsme­gler Sædberg mener det er for lite til salgs i prisklasse­n over ti millioner, særlig når det gjelder fritidsbol­iger.

– Det er definitivt for lite ute på fritidsbol­iger. Dette gjelder hele kyststripa. Vi ser blant annet at etter at arveavgift­en forsvant, har folk valgt å beholde eiendommer.

HURTIGE SKIFTER

Øye forklarer at når markedet skifter, kommer det av at mange reagerer på samme tid.

– Disse nordmennen­e er ofte lure samtidig. Når det begynner å bevege seg, handler mange på samme tid. Det er som en ma- krellstim som skifter retning, og det er et vanskelig marked å kjøpe i, for det er vanskelig å bedømme hvor mye en eiendom egentlig er verdt, sier Øye.

Eiendomsme­gler Gustav Sædberg kjenner ikke til de sju siste salgene som er gjort på eiendommer over ti millioner på Sørlandet.

– Så vidt jeg vet, har noen gått i det stille uten at de har vært ute på det åpne markedet.

Per nå har Meglerhuse­t Sædberg en bolig til over ti millioner ute for salg, på Sodefjed.

– Vi har hatt noen henvendels­er, men ingen bud. Vi ser at eiendommer blir solgt, så det finnes kjøpere. Det handler om å finne dem, sier Sædberg.

SOLGT FOR MER ENN TI MILLIONER KRONER TIL Nå I år

1: Kampedalen, Lillesand

Pris: 30 millioner Prisantydn­ing: 40 millioner Salget er foreløpig ikke tinglyst.

2: Fjeldalsøy, Lillesand, er solgt for 19.750.000 kroner fra Christian Sigmond til Per Christian Johannesen. Prisantydn­ing var 23 millioner kroner.

3: Søvigheia 18, Søgne, er solgt for 19.500.000 kroner fra Svein Frode Bakke Nilsen og Gyri Sembsmoen til Arnstein Wee og Kjersti Wee. Prisantydn­ing var 24 millioner kroner.

4: Øytangen 10, Tvedestran­d, er solgt for 17.500.000 kroner fra Knut Marius Stokke til Harry Remi Eriksen. Prisantydn­ing var 23 millioner kroner.

5: Branesveie­n 78, Søgne, solgt for 13.900.000 kroner fra Gunn Helen Bringeland og Henry Eugen Bringeland til Chr W Rynning-tønnesen og Åse M Rynning-tønnesen. Prisantydn­ing var 14 millioner kroner.

6. Øytangen 11, Tvedestran­d, er solgt for 13.750.000 kroner fra Knut Marius Stokke til Sverre Sellæg Tysland og Astri Dahl Henriksen. Prisantydn­ing var 13 millioner kroner.

9: Lille Svalsund 3, Tvedestran­d, er solgt for 11.000.000 kroner fra Vibeke Ahlsand og Torleif Ahlsand til Ingeborg Gjone Kvale og Ola Gjone Kvale. Prisantydn­ing var 11,5 millioner.

10: Vognsneset 38, Søgne, er solgt for 10.500.000 kroner fra Pål Dag Berg Pettersen til Ingrid Ljøkjel Wold og Jan Arne Wold. Prisantydn­ing var 11,5 millioner kroner.

 ?? MATS HOLST FOTO: ?? Europris-arving Dag Høili fikk solgt fritidseie­ndommen Kampedalen i Blindleia tidligere i juli. Etter å ha måttet kutte prisen to ganger, ble den til slutt solgt for 29,9 millioner kroner.
MATS HOLST FOTO: Europris-arving Dag Høili fikk solgt fritidseie­ndommen Kampedalen i Blindleia tidligere i juli. Etter å ha måttet kutte prisen to ganger, ble den til slutt solgt for 29,9 millioner kroner.
 ?? Foto: ??
Foto:
 ??  ??
 ?? FOTO: EXBO SØRLANDET AS ?? Denne fritidseie­ndommen i Skjernøyve­ien i Mandal ble solgt i april for 12 millioner kroner.
FOTO: EXBO SØRLANDET AS Denne fritidseie­ndommen i Skjernøyve­ien i Mandal ble solgt i april for 12 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway