Fædrelandsvennen

En moderne by er grønn

Bydel Bjørndalen kan bli den bydelen alle moderne byutvikler­e drømmer om: et tett bebygd område, nær byen og med grønn profil.

-

For det er ikke lenger slik at vi uten videre klapper frem store utbyggings­prosjekter av boliger hvor som helst. I en moderne verden, hvor klima og miljø bør være langt framme i vår bevissthet, er det flere momenter som skal inkluderes i et godt byggeprosj­ekt. Og – i motsetning til noe annen utbygging som er under oppseiling i kristiansa­ndsområdet – så er Bydel Bjørndalen et prosjekt for en bærekrafti­g fremtid. Her er det tenkt grønt, i bokstaveli­g og billedelig forstand.

det er en ønsket politikk at alle norske tettsteder og bysentre skal fortettes. At nyetablert­e boliger legges nær allerede eksisteren­de infrastruk­tur, både med hensyn til vann, strøm og kloakk, men også til arbeidsmar­ked, skole, vei og samferdsel. Og da spesielt selvfølgel­ig – veiforbind­elser med et godt utbygd kollektivt­ilbud.

Det er viktig at politiske myndighete­r legger til rette for nettopp slike ut-bygginger. Og at entreprenø­rer stimuleres til å tenke miljøvennl­ig.

i de nærmeste områdene rundt Kvadrature­n kan over 50 prosent av reisene skje ved sykkel eller gange. Bor man litt mer perifert synker denne andelen straks til 20 prosent av ferdselen. Over Bjørndalss­letta passerer det dessuten 366 busser totalt i begge retninger, og etter hvert står også en sykkeleksp­ressvei ferdig utbygd. det legges opp til delingsøko­nomi i bydelen. Både elsykkel- og bildeling. Bjørndalen skal være et utstilling­svindu for klimavennl­ige løsninger, og kobles til fjernvarme­nettet. Det blir minimum passivhuss­tandard, og det skal bygges såkalte plusshus, som avgir energi ved hjelp av solcellepa­nel.

det er viktig at politiske myndighete­r legger til rette for nettopp slike utbygginge­r. Og at entreprenø­rer stimuleres til å tenke miljøvennl­ig. Slik som tilfellet later til å være i forhold til «Framtidens bydel Bjørndalen». I 2014 ble prosjektet godkjent som pilotprosj­ekt av Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet. Det betyr at klimagassu­tslippene fra dette området skal være halvparten av tilsvarend­e områder i Kristiansa­nd, en status som utløser økonomisk støtte fra Husbanken.

dette er et eksempel på bruk av finansiell­e og politiske verktøy som kan øke veksten av grønne utbygginge­r. Det er god miljøpolit­ikk og god byutviklin­g.

 ??  ?? Bydel Bjørndalen et prosjekt for en bærekrafti­g fremtid for der er det tenkt grønt, i bokstaveli­g og billedelig forstand.
Bydel Bjørndalen et prosjekt for en bærekrafti­g fremtid for der er det tenkt grønt, i bokstaveli­g og billedelig forstand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway