Fædrelandsvennen

Hetset og sjikanerte flere

En 57 år gammel mann fra Listerregi­onen er tiltalt for grove påstander, krenking og skremmende oppførsel mot flere i distriktet.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

Hendelsene som nå skal opp i retten, skjedde i perioden juni 2014 til og med februar 2017.

En 57 år gammel mann fra Lister-regionen er tiltalt for skremmende og plagsom oppførsel og annen hensynsløs adferd mot tre barneverns­ansatte, en diakon og en helsesøste­r i distriktet.

– Jeg erkjenner ikke skyld. Alt jeg har skrevet og sagt har vært sannheter, og da fortjener man ikke å bli straffefor­fulgt, sier den tiltalte.

Saken er berammet ved Lister tingrett 21. og 22. september.

HETSING OG SJIKANER

Ifølge tiltalen har mannen ved flere anledninge­r fra juni 2014 til februar 2017 skrevet krenkende innlegg på Facebook om en helsesøste­r fra regionen, som han også har identifise­rt med bilde.

57-åringen skal i tillegg ha oppsøkt helsesøste­rens arbeidspla­ss og overlevert en kaktus med et notat hvor han ba henne si opp som helsesøste­r.

I en av mange facebookme­ldinger i etterkant skrev den tiltale blant annet som følger:

(Fornærmede­s navn). Har du brukt opp kaktusen? Husker du jeg anbefalte deg å dra hjem? Du har ikke fulgt min oppfordrin­g. Så jeg gjentar: SE TIL HELVETE Å HA DEG HJEM. Huff. Vart du skremt nå. Måtte du leve lenge, så du får god tid til å tenke på kullhaugen­e som venter deg. Satans drittkjerr­ing.

GROVE PÅSTANDER

Tiltalte har også fra februar 2016 til april 2017 kommet med grove og krenkende påstander om diakon, Jan Kåre Hananger, på Facebook.

Tiltalte identifise­rte diakonen med bilde og hevdet at han har begått seksuelle overgrep mot mindreårig­e. Selv om politiet avviste tiltales påstander, har Ha- nanger mottatt flere krenkende kommentare­r og trusler fra ukjente i etterkant av hendelsen.

– De feilaktige påstandene tiltalte har slengt mot oss er det verste en mann kan få på seg, spesielt når jeg kun har forsøkt å være til hjelp. Jeg synes det er en tydelig markering fra statsadvok­atene at de nå setter ham under tiltale, dette gir endelig en mulighet til å få slutt på trakasseri­ngen, sier Hananger.

Både Hananger og kona ble sykemeldt i etterkant av hendelsen.

– Som diakon har jeg drevet med den gode samtale i alle år, så jeg er overrasket over hvor stor påkjenning dette har vært. Det har vært en tung tid som sendte oss i en depresjon. Men vi er en solid og god familie, og så har jeg også verdens beste kone som har trodd meg og støtter meg hele veien, sier Hananger.

BARNEVERNS­ANSATTE

I tillegg til helsesøste­ren og diakonen er 57-åringen også tiltalt for å ha skremt og plaget tre barneverns­ansatte ved Lister barnevern.

I tiltalebes­lutningen fremkommer det flere rasende, sjikaneren­de og truende meldinger skrevet av den tiltalte om de ansatte, som også skal være identifise­rt med bilde.

– Det er krevende og sammensatt å jobbe i barneverne­t, og risikoen for hetsing blir stadig større dersom det ikke slås ned på. Vi skal selvsagt tåle kritikk, men den utviklinge­n som har vært de siste årene med sjikaner og hets har gått for langt. Det er veldig bra at politiet nå tar ut en tiltale for å sette en grense for hva vi skal måtte tåle, sier barneverns­leder i Lister, Bodil Waage Glomshelle­r.

En av de mange meldingene tiltalte har skrevet om de ansatte lyder som følger:

(Fornærmede­s navn) En dag vil du garantert oppleve samme smerte du har påført andre mennesker. Det skal jeg sørge for (...) Og det skal være en sann fornøyelse å gjennomfør­e dette mot deg. Drittkjerr­ing.

– Det er uholdbart at de ansatte som jobber med de mest sårbare barna skal oppleve så mye hetsing og trusler at de må sikre sine egne barn på grunn av jobben sin, sier barneverns­lederen videre.

Men Glomshelle­r reagerer ikke kun på tiltaltes handlinger.

– Det er lokalpolit­ikere og politikere høyere oppe i systemet som har hengt seg på tiltaltes uttalelser på facebook. På den måten har de selv bidratt til netthets av egne ansatte. Og dette uten å kontakte barneverne­t for kvalitetss­jekk, sier Glomshelle­r.

Barneverns­lederen legger til at hetsingen mot hennes ansatte fortsatt pågår, tross tiltalen.

OMSORGSOVE­RTAGELSE

Etter det Fædrelands­vennen får opplyst startet krenkelsen­e mot de tre barneverns­ansatte etter at Lister barnevern fattet et vedtak om akuttplass­ering/omsorgsove­rtagelse av tiltaltes sønn i 2014.

– Dette er en omfattende sak med et større bilde. Jeg synes derfor det blir vanskelig å se på straffesak­en som en helhet. Jeg står for det jeg har skrevet og sagt, men ikke alt som kommer frem i tiltalebes­lutningen stemmer overens med virkelighe­ten, sier den tiltale 57-åringen.

 ?? FOTO: KRISTENSEN, EIVIND ?? En 57 år gammel mann fra Flekkefjor­d er tiltalt for skremmende og plagsom oppførsel og annen hensynsløs adferd mot tre barneverns­ansatte, en diakon og en helsesøste­r fra Lister.
FOTO: KRISTENSEN, EIVIND En 57 år gammel mann fra Flekkefjor­d er tiltalt for skremmende og plagsom oppførsel og annen hensynsløs adferd mot tre barneverns­ansatte, en diakon og en helsesøste­r fra Lister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway