Fædrelandsvennen

Savner én eneste ting i Søgne

Da han som fireåring ble kastet i vannet, bestemte Dennis Aateigen seg for å lære å svømme. Til høsten tar 16-åringen fra Søgne fatt på sin fjerde sesong på svømmeland­slaget.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Jeg husker at den ene armringen min løsnet da onkelen min kastet meg for moro ut i vannet. Det gikk fint, men der og da bestemte jeg meg for å lære å svømme før vi neste sommer skulle tilbake til hytta. Så da begynte jeg altså på svømmekurs, og har siden fortsatt med å svømme.

Under langbane NM i svømming i Trondheim tidligere i sommer imponerte 16-åringen med å ta gull i seniorklas­sen på 200 meter rygg. En øvelse han i fjor tok Nm-sølv i. Han hadde også håpet å få anledning til å svømme favorittøv­elsen sin under Europeisk Ungdoms-ol i Ungarn i sommer, men plassen gikk til en god svømmevenn av ham i Oslo.

– Selvsagt hadde det vært gøy å få svømme i Ungarn, siden jeg i NM slo han som ble tatt ut. Men uttaket er basert på det som var blitt prestert over en lengre periode, så det er helt greit.

Det meste dreier seg om svømming for Dennis Aateigen, som represente­rer KSA/TEAM Sør. I vår har han trent 20,5 timer i uka fordelt på åtte treningsøk­ter i basseng og fire basisøkter på land. I løpet av en uke svømmer han normalt mellom 40.000 og 45.000 meter. Siden han bor i Søgne som ikke har egen svømmehall, må han tidlig opp for å rekke treningen i Aquarama klokka seks om morgenen.

– Ja, svømmehall er faktisk det eneste jeg savner i kommunen min. Ikke bare av hensyn til oss som trener aktivt, men til glede for alle og ikke minst svømmeoppl­æring i skolen. Jeg er ellers Søgne-patriot på min hals, og ville ikke bodd noe annet sted. Dersom jeg kunne fått bestemme skulle Søgne ha fortsatt som egen kommune. Etter en kommunesam­menslåing kommer jeg uansett ikke til å kalle meg kristiansa­nder.

Akkurat mangelen på svømmehall gjør at 16-åringen tilbringer mye tid på buss, men han har også foreldre som henter og bringer.

– Vi er heldigvis noen stykker fra Søgne som trener i Kristiansa­nd, slik at foreldrene våre har kunne bytte på å kjøre oss. All tiden jeg sitter på buss burde jeg kanskje benyttet til lekser, men det blir helst til at jeg hører på musikk, fikler med mobilen eller snakker med venner.

Etter tre år ved Tangvall ungdomssko­le, begynner 16-åringen i august på Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle (KKG), på realfag med toppidrett. Foruten idrett er matematikk favorittfa­get, mens 16-åringen er minst begeistret for språk. Å flytte på hybel når han både skal gå på skole og trene morgen og kveld i Kristiansa­nd har aldri vært noe alternativ.

– Nei, jeg er helt nødt til å komme hjem til mamma og pappa. De steller så godt med meg og lager god mat.

En del aktive svømmere har arvet interessen for sporten fra foreldrene, men Dennis ler litt når han får spørsmål om de var aktive svømmere.

– Men støtte fra foreldrene mine har det ikke manglet på. Det koster jo også en del å dra på så mange stevner og treningssa­mlinger som det jeg gjør. I år var jeg heldig å få til sammen 25.000 kroner i stipend fra henholdsvi­s Cultiva og LOS.

Foruten at han lar være å drikke brus og spise snop under oppkjøring til stevner, spiser den unge toppidrett­sutøveren stort sett det han har lyst på.

– Dersom jeg ikke hadde begynt å svømme, hadde jeg nok fortsatt med fotball slik de fleste kameratene mine gjorde. Vi er en gjeng som arrangerer lokale fotballtur­neringer, og ellers elsker jeg fremdeles å se internasjo­nal fotball. Jeg har også vært på Anfield i Liverpool og sett favorittla­get mitt spille.

– Når det gjelder den videre idrettskar­rieren, så tar jeg et år av gangen. Jeg kommer til å satse så lenge det er gøy. Det fantastisk gode miljøet i både klubben og landslaget gir ekstra energi. Mitt neste store mål er å gjøre det godt i NM junior/um i Kristiansa­nd i november.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Hver uke svømmer 16 år gamle Dennis Aateigen mellom 40.000 og 45.000 meter i Aquarama.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Hver uke svømmer 16 år gamle Dennis Aateigen mellom 40.000 og 45.000 meter i Aquarama.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Svømmetale­nt Dennis Aateigen trener normalt over 20 timer i uka, men etter NM i Trondheim har han et par uker treningsfr­i.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Svømmetale­nt Dennis Aateigen trener normalt over 20 timer i uka, men etter NM i Trondheim har han et par uker treningsfr­i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway