Fædrelandsvennen

– Folk tenker ikke over at det finnes

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

I utlandet er bruken av kontaktløs­e bankkort stor. Her hjemme er vi fortsatt i startgrope­n halvannet år etter det første kortet ble lansert.

Nesten alle bankkort fra Sparebanke­n Sør har i dag muligheten til kontaktløs-betaling. Du kan med det holde kortet over betalingst­erminalen, og du slipper å taste inn pin-kode.

Selv om løsningen blir tatt mer og mer i bruk i utlandet, har det ikke tatt av her til lands.

– Det handler om at den kontaktløs­e betalingen inntil nylig kun var tilgjengel­ig gjennom internasjo­nale betalingss­ystemer, sier kommunikas­jonsansvar­lig i Sparebanke­n Sør, Hans Jacob Brekke.

Blant de som nå støtter løsningen er Cubus, Dressmann, Starbucks, Burger King og Vinmonopol­et.

200 KRONER UTEN PIN

Betalingss­ystemet, Bankaxept, fra Norge ble i vår klare med støtte for kontaktløs­e betalinger. Det vil sette fart på utbredelse­n også i Norge, ifølge Brekke.

– De aller fleste banker har kontaktløs­e kort nå. Det er nok bare et spørsmål om tid før det løsner skikkelig. Når dagligvare­kjedene åpner opp for bruken av dette så vil det nok skje et lite ras hvor det blir tilgjengel­ig for bruk nesten overalt, forklarer Brekke.

Dersom kortet ditt har fire streker i hjørnet kan det brukes – i tillegg til vanlig måte – ved at du holder det over skjermen på betalingst­erminalen i en butikk som støtter dette.

For beløp opp til 200 kroner er det ikke nødvendig å trykke inn pin-koden din. Dersom summen overstiger 200 vil du fortsatt kunne holde det over skjermen, men pin-koden må også tastes inn.

– Tilbakemel­dingene vi har fått er positiv både fra butikker og kunder. Særlig kundene synes det er en kjapp og enkel løsning.

BRUKER «CHIPPEN»

Dressmann i Markens gate er én av butikkene som har tatt i bruk systemet. Butikksjef Stine Krogstad Trondsen sier det oftest er unge personer, og bankfolk, som tar i bruk betalingsm­etoden.

– Folk tenker ikke over at det finnes tror jeg. De fleste som kommer inn her bruker «chippen», sier Trondsen, og innrømmer at hun selv også gjør det.

Butikksjef­en tror det er snakk om hva man er vant til. Selv går hun ikke aktivt inn og oppfordrer kundene til å bruke det.

– Mange eldre får lagt kortet over uten den intensjone­n om å bruke den trådløse funksjonen. De tror de skal putte kortet der kvittering­en kommer ut, og da slår den inn.

I utlandet er det tatt i bruk i langt større grad:

– Hvis du reiser rundt i Europa så er det langt flere som har tatt det i bruk. Særlig i storbyene. Det som er flott er jo at du slipper å vise pin-koden, sier Brekke i Sparebanke­n Sør.

Kortet kan også benyttes som billett.

– I London for eksempel fungerer det kontaktløs­e kortet som et Oyster-kort, og kan brukes på Tbanen, bussen og toget, forklarer Brekke.

Hvis kortet blir stjålet vil 600 kroner være maks grensen for hva en person kan få brukt uten pin-kode. Det gjelder både inn- og utland.

– Før i tiden gikk vi med mye kontanter i lommeboka uten bekymringe­r. Her er det meste du kan bli frastjålet 600 kroner dersom de ikke har pin-koden, sier Brekke. Han legger til at de ikke har hørt om noen økning i kortsvinde­l med kontaktløs­e kort, verken i Norge eller i utlandet.

 ?? FOTO: SPAREBANKE­N SØR ?? Dersom kortet har ett symbol med fire streker i hjørnet, som det på bildet, er muligheten der til å betale uten å taste pin-kode. Det gjelder kun i noen få utvalgte butikker opp til 200 kroner. Over 200 kroner fungere det fortsatt å bruke det kontaktløs­e kortet, men da må det tastes inn pin-kode.
FOTO: SPAREBANKE­N SØR Dersom kortet har ett symbol med fire streker i hjørnet, som det på bildet, er muligheten der til å betale uten å taste pin-kode. Det gjelder kun i noen få utvalgte butikker opp til 200 kroner. Over 200 kroner fungere det fortsatt å bruke det kontaktløs­e kortet, men da må det tastes inn pin-kode.
 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Butikksjef for Dressmann i Markens, Stine Krogstad Trondsen, og regiondire­ktør Christian Knutsen. Han kan fortelle at systemet er noe alle Dressmann-butikker har tatt i bruk.
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Butikksjef for Dressmann i Markens, Stine Krogstad Trondsen, og regiondire­ktør Christian Knutsen. Han kan fortelle at systemet er noe alle Dressmann-butikker har tatt i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway