Fædrelandsvennen

Vågsbygdma­rka lever

Biofilihyp­otesen ble fremsatt av sosiobiolo­gen Edward O. Wilson (f. 1929). Den går ut på at alle mennesker innehar en indre, følelsesme­ssig trang til sameksiste­ns med alt annet levende. Alt annet levende kan være både dyr og landskaper. Hvordan i alle ver

- LARS VERKET, Padlosof

De fleste vil være med på at Wilson absolutt har et poeng når det gjelder familiehun­den. Ingen ville godta at den ble sprengt til himmels i hagen, uten at det ble felt en tåre eller to. Men, hvis vi går videre til natur stiller det seg annerledes. Et overvelden­de politisk flertall har gitt Nye Veier A/S sin avdeling for “sprenging av nærnatur” ordre om å blåse deler av Vågsbygdma­rka til himmels i 2018. Hvorfor er det så dramatisk forskjelli­g holdning til det levende vi omgir oss med?

Kanskje er det nytte- og brukstenkn­ingen? Det er jo åpenbart at hunden er til nytte i familien. Den gir folkehelse, selskap og mange ville hatt den på blå resept. Vågsbygdma­rka som skal sprenges “blir ikke brukt av så mange”, sies det. Det er høyst diskutabel­t, og det kan jo godt endre seg både ene og andre veien. Sprengt er sprengt. Det er uopprettel­ig. Og, alt levende har verdi, helt uavhengig av bruk. Dette heter naturens egenverdi, og ligger nært opptil det vi kaller menneskeve­rd. S elv om ingen besøker Olga (94) på gamlehjemm­et, så ville det vært helt uaktuelt å ta livet av henne (selv om det kanskje er noen strømninge­r i ti-

Selv om det er usikkert om hele veistrekni­ngen gjennom Kristiansa­nd noen gang blir bygget, så starter en altså med den verste naturødele­ggelsen på hele strekninge­n.

den som ser annerledes på dette også). Hvorfor er det så vanskelig å verdsette Vågsbygdma­rka? Den er liksom bare i veien, mens både familiehun­den og Olga er på trygg grunn. Kanskje har du aldri brukt Vågsbygdma­rka, men hva vet du om hva fremtiden vil bringe? Filosofen Zapffe sa jo til og med at «fremtidens generasjon­er vil alltid være i flertall». Selv om et stort flertall nå vil sende deler av Vågsbygdma­rka til himmels, så vet vi jo ikke hva fremtidens generasjon­er vil si og mene. O g er dette fremtidsre­ttet? Mitt tips er at nærnatur vil bli et knappere og knappere gode rundt byene våre. Den har stor (men vanskelig målbar) verdi for rekreasjon, naturopple­velse og folkehelse. Hvem har troen på at biltrafikk­en bare vil vokse og vokse i årene som kommer? Selvkjøren­de biler/busser kommer snart, logistikke­n på bil/buss/utlånssykk­el vil bli en helt annen ved hjelp av nye teknologi. Å eie egen bil vil i løpet av få år bli helt ut i byene våre, og disse endringene kommer fort. Tenk på alle video- og Cd-butikkene som har lagt ned siste tiåret! Endringene som kommer kan gjøre en slik formidabel kapasitets­økning helt unødvendig! Hvorfor skal vi gjenta Alta-utbygginge­n (som viste seg å være unødvendig) her sør? Det er fremdeles tid til å angre… J eg er redd den viktigste forklaring­en er vår fremmedgjø­ring overfor natur. Når dashbordet har blitt vår tids alter, så sier det seg selv at det er sterke krefter i sving. Her er det ikke bare politikk, men det grenser til religiøs overbevisn­ing. Dessverre baserer begge deler seg på premisser som er høyst tvilsomme.

Politikk handler om å ta valg - ikke å fremskrive historien fremover i tid. Troen på at bilen vil være din kjæreste venn til alle evighet er i ferd med å bli motbevist av vitenskap rundt om i verden. Det er er mange andre måter å bedrive transport på som er langt mer effektive og miljøvennl­ige.

Men, det er kanskje ikke så rart at det er blitt sånn? Når torsken vokser opp i frysediske­n, og det er grønnsaker fra hele verden i nærbutikke­n. Da har vi ikke kjent på vond rygg etter luking og arbeid for å frembringe maten. Vi ser ikke lenger at det er forskjell på årstidene. Vi «overvinner» naturen på område etter område. Tror vi.

I tekst og tale snakkes det om “mennesket og naturen”, mens det er jo et faktum at mennesket ER natur. Dette er vanskelig å forstå i en kultur der individual­ismen er rådende ideologisk­e retning. Men, dette er absolutt verdt å tenke over. Er du avhengig av natur? Sett deg stille i et hjørne og holdt pusten 5-10 minutter, så kan vi snakke sammen etterpå. E n så åpenbar avhengighe­t skulle jo ha brakt takknemlig­heten og ydmykheten på bane. Men, det skjer altså ikke. Her skal det sprenges! Selv om det er usikkert om hele veistrekni­ngen gjennom Kristiansa­nd noen gang blir bygget, så starter en altså med den verste naturødele­ggelsen på hele strekninge­n. Hva slags verdier baserer vi dette på? KRF snakker om “den brede vei”. H/frp setter stort sett bilen foran alt. Ap, Demokraten­e, Venstre(!) og Pensjonist­partiet ble også med i sprengning­sgjengen da saken ble behandlet tidligere i måneden. Bare SP, Rødt, SV og MDG stemte mot raseringen i bystyret i Kristiansa­nd. Husk det i valgkampen!

Hvordan kan dette skje? Har ikke disse politikern­e barn eller barnebarn? Skjønner de ikke at nærnaturen er en umistelig verdi av stor betydning for framtida? For noen av oss er dette som å miste en nær slekning. Alt blir jo ikke nødvendigv­is bedre av å bli asfaltert! La Vågsbygdma­rka leve!

 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN / NICA ?? Mitt tips er at nærnatur vil bli et knappere og knappere gode rundt byene våre. Den har stor (men vanskelig målbar) verdi for rekreasjon, naturopple­velse og folkehelse, skriver Lars Verket.
FOTO: TORSTEIN ØEN / NICA Mitt tips er at nærnatur vil bli et knappere og knappere gode rundt byene våre. Den har stor (men vanskelig målbar) verdi for rekreasjon, naturopple­velse og folkehelse, skriver Lars Verket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway