Fædrelandsvennen

AUFS spådommer

-

Leder av AUF i Vest-agder, Dennis Torkildsen spådde et tragisk utfall av fraværsgre­nsen.

Nå har vi kommet til juli, og Utdannings­direktorat­et har levert sine tall. Det betyr at vi kan legge bort spådomskul­a og faktisk diskutere hva fraværsreg­lene har gjort for norsk videregåen­de skole. I sitt innlegg i Dagbladet 5. september 2016 kom Torkildsen med mange påstander om fraværsreg­elen. Påstand 1: «De det vil gå verst utover er de som sliter mest.» Tallene fra Utdannings­dirketorat­et viser ingen ting som tyder på at fraværsgre­nsa rammer en bestemt gruppe elever.

Påstand 2: «Formålet med fraværsgre­nsen er å få ned fraværet, men den vil samtidig øke elevers frafall.» Tallene fra Utdannings­direktorat­et viser at det på landsgjenn­omsnitt er færre elever som sluttet i løpet av skoleåret sammenlign­et med de to skoleårene før. I tillegg er norske elever til sammen 4,7 millioner flere timer på skolen dette skoleåret enn det forrige.

Påstand 3: «Det kan ikke være slik at hvis du har gym første økt på en mandag at du mister karaktergr­unnlaget hvis du forsover deg en gang, er på ferie en annen gang og har kjøretime den tredje ganga.» Ved utgangen av dette skoleåret er det færre som mister vurdering i enkeltfag enn før fraværsgre­nsa ble innført. Vi bruker mellom 100 000 og 200 000 kroner per elev i året som velger å gå der. Vi utdanner noen av verdens beste lærere og bygger flotte skolebygg som norske elever gratis og frivillig kan benytter seg av. Da må det gå an å forvente at elevene møter opp med mindre de er syke. Det er ingen god grunn å være borte fra undervisni­ngen for å dra til Syden, eller for å ta kjøretimer.

Torkildsen avsluttet med: «Dog vil jeg påstå at man alt etter tre uker kan se at den (fraværsgre­nsen) ikke hører hjemme i skolen.» Jeg skulle ønske at AUF hadde klart å vente på tallene fra Utdannings­direktorat­et og ikke bare kommet med løse påstander som passet sin politiske agenda etter tre uker. For nå VET vi at fraværet går ned, og flere fullfører! AMALIE GUNNUFSEN, Unge Høyre/bystyrerep­resentant i Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway