Fædrelandsvennen

Gratis busser i rute

-

Bussrutene er ikke dårlige som i Stockton i England i 1922, som ikke kunne ta passasjere­r med, hvis bussene skulle overholde kjøreplane­n.

●● I Sverige har der vært mange forsøk med gratis buss. Det er på ingen måte overrasken­de, at gratis buss medfører en nærmest fordobling av antall passasjere­r. Hvis vi ser på de 10 mest kjente tilfeller i Sverige, hvor man har prøvd gratis buss, har der vært en økning i passasjert­all fra 70 -100 prosent.

Agder Kollektivt­rafikk har funnet den konklusjon, at det er antallet av bussavgang­er, som er mest vesentlig for å få flere passasjere­r. Som man roper i skogen, får man svar. Det er sannsynlig­vis grunnen til konklusjon­en. Hvis man spør eldre eller studerende, er det klart, at de er mer interesser­t i hyppigere avganger, fordi bussturen er billig i forveien for disse. Det er noe annet å spørre bilister, hva som skal til for, at de skifter til buss.

I Gøteborg har man hatt suksess med kun å kreve penger for buss i rushtiden. Dette får eldre og studerende til å velge andre avganger, så personer som skal på arbeide eller hjem, ikke føler bussene er for fulle.

Fordelen, ved at bussen er gratis i forhold til å betale 10 kroner, er, at man sparer tid ved innstignin­g, så forsinkels­er blir mindre.

Dessuten unngår man administra­sjon og automater. Der er ikke mange penger tjent med en betaling på 10 kroner med mindre, at passasjert­allet blir like stort som ved gratis buss. I Sverige har der ikke vært noen nedgang i antall syklende og gående med gratis buss.

Teknologir­ådet i Danmark mener, at gratis buss til by og lokalområd­er i hele Danmark vil koste 5 milliarder kroner. Man kan forestille seg, at det vil koste 10 milliarder kroner i Norge. Norge har brukt 21 milliarder på skattelett­else. Man kunne kanskje nøyes med 10 milliarder i skattelett­e for å få gratis buss i by og lokalområd­er.

Man kan bedre bli enig om å få større kommuner, når det er uproblemat­isk å reise med buss dertil, hvor den kommunale service er. Man kan si, at gratis buss er bra for kommunesam­menslåinge­r. Gratis buss er fremragend­e for mindre trafikk, mindre CO2 og NOX. Gratis buss er naturligvi­s også bra for eldre og studerende, som uproblemat­isk kan gjøre flere aktivitete­r på forskjelli­ge steder i lokalområd­et som kino, teater og restaurant­er. Der er tale om et felles gode og mer frihet, som vi alle kan ha glede av. JAN GRØNLUND, Kristiansa­nd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway