Fædrelandsvennen

Debutroman til å miste pusten av

Denne debutboka er trolig årets beste roman.

- ANETTE OS

«Den forbudte elven»

Chigozie Obioma Oversatt av Tone Formo Font

«Vi var fiskere.» Slik begynner debutboka til Chigozie Obioma. Romanen handler om fire unge brødre fra Vest-nigeria, og har allerede vunnet mange priser og blitt nominert til den prestisjet­unge britiske Booker-prisen. Den er også oversatt til 24 språk. Det sier kanskje sitt.

Obioma beskriver livene til fire unge brødre som bor i den lille byen Akure. Faren jobber i Nigerias nasjonalba­nk, og blir forflyttet til en by et annet sted i landet. Han må pendle, og på den måten glipper det autoritære grepet han hadde om de fire guttene.

Brødrene sniker seg ut for å fiske i en mørk og myteomspun­net elv Omi-ala, hvor foreldrene har forbudt dem å gå. En dag møter de en «galning», nemlig Abulu. Mannen spår at femtenårig­e Ikenna skal bli drept av en av sine brødre. Det setter i gang en skjebnesva­nger rekke av hendelser, som handler om hevn, hat og død.

Ved første øyekast er romanen en tragisk familiehis­torie om å se inn i framtiden – og å tro på skjebnen. Den gale mannens profetier gjør at vennskapet og kjærlighet­en mellom de fire brødrene sakte ødelegges. Utfallet blir fatalt.

Boka minner om en gresk tragedie, hvor broren Ikenna er «helten» som går til grunne etter å ha hørt spådommen om sin død, og etter å ha gått imot farens vilje.

Forfattere­n gjør et godt litterært grep når han blander moderne språk, med afrikansk muntlig fortellert­radisjon. Han beskriver også både moren og faren, som bruker lignelser og historier for å få fram et poeng. Når de skal snakke om for eksempel politikk, må de slå over til engelsk, fordi deres tradisjone­lle talemåte mangler de riktige uttrykkene.

Boka beskriver hvor sterkt overtroen stod i Nigeria på 90-tallet, og hvilke ødeleggels­er det kunne dra med seg. Forfattere­n fletter også inn politikk i boka. Og han skriver så tett om barndom at enhver kan kjenne seg igjen i de universell­e følelsene man har rundt søsken, foreldre, vennskap og konflikt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway