Fædrelandsvennen

Mangler nerve om slaveri

- KATHLEEN RANI HAGEN

ROMAN

«Den underjordi­ske jernbanen»

Colson Whitehead Oversetter: Knut Johansen Kagge

Tittelen «Den underjordi­ske jernbanen» henviser til metaforen som ble brukt om fluktruten­e og nettverket slavene brukte under slaveriets tid i USA.

I romanen får uttrykket en ny vri, i og med at bokens hovedperso­n, Cora, flykter fra plantasjen hun er født og oppvokst i via en faktisk jernbane.

Konduktøre­ne hun møter er ikke bare guider, men faktiske konduktøre­r, og stasjonene hun stopper ved er ikke bare ”stasjoner” i overført betydning, men faktiske jernbanest­asjoner langs jernbanen.

Slik blander fiksjon seg sammen med historiske hendelser, noe som er ganske finurlig gjort og som tydelig viser hvor mye et enkeltindi­vid er avhengig av tusenvis av menneskers arbeid og strev.

Likevel vil man gjerne bli kjent med enkeltindi­videt i en roman som dette, noe romanen ikke helt får til. Cora, og flere av de andre karakteren­e, fremstår som noe overfladis­ke.

Jeg savner sterkere følelser og en tydeligere nerve. Romanen forteller meg ikke noe nytt om slaveriet, dens beskrivels­er av harde kår og urettferdi­ghet fremstår som noe tekstbok-aktig.

Leseren vet at slaveri er ille, men det er forskjell på å vite det og å føle det – i en roman burde man «føle» det. Det er ikke første gang en historisk roman feiler på dette.

Når det er sagt, har romanen sine «page turner»-kvaliteter, bortsett fra steder hvor språket er kronglete og setningsop­pbygningen så forvirrend­e at man må bli igjen på siden for å lese setningen på nytt. At språket ellers er kort og usentiment­alt, gjør denne famlingen ekstra forulempen­de. Det kan ikke utelukkes at det kan ha noe med oversettel­sen å gjøre.

Romanen havner dermed på et utilfredss­tillende sted midt i mellom å være lettleseli­g og å ikke være det, samtidig som individets fortelling i de store, historiske linjene forsvinner og man kan spørre seg hvorfor man ikke bare leser sakprosa i stedet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway