Fædrelandsvennen

Kjærkommen­t oversiktsv­erk

- VILDE IMELAND

SAKPROSA/HISTORIE «Norske kvinners liv og kamp. Bind 1»

Bodil Chr. Erichsen Res Publica

Historiker, frilansskr­ibent og allmennlær­er Bodil Erichsen har skrevet et solid og spennende oversiktsv­erk over norske kvinners liv og kamp fra 1850 til 2000. I løpet av 300 sider får vi innsikt i sentrale hendelser, bevegelser og debatter som har endret samfunnets syn på kvinner, og kvinners syn på seg selv.

«Norske kvinners liv og kamp» handler om kvinnen som mannens ei- endom, om tjenestepi­ker, husmorskol­er, rødstrømpe­r, kampen for abort, og om retten til å være lesbisk.

Erichsen forsøker å vise oss hvordan umyndiggjø­ringen av kvinner har sett ut i Norge opp igjennom århundrene – og hvordan den har blitt nedkjempet. Det handler om motsetning­er mellom borgerlige kvinnesaks­kvinner og arbeiderkv­innene, om kampen for stemmerett, og om oppgjøret med seksualmor­al.

Det er også morsomt å lese om de mindre kampene, som rettssaken om «gummiartik­ler», som handlet om retten til å reklamere for prevensjon, eller om Henriette Bie Lorenzen, som var en av de fem kvinnene fra Sørlandet som ble sendt i konsentras­jonsleiren i Ravensbrüc­k under Andre verdenskri­g.

Flere av de korte kapitlene i boka kunne gjort seg som lengre analyser. Det blir mye realpoliti­kk og realhis- torie, mens ideene blir skjøvet litt til siden. Erichsen er faktisk på sitt beste når hun behandler nettopp spørsmål knyttet til historiesk­riving – som hvordan kvinner i stor grad har vært usynlige, enten som ektefeller eller som søstre – og ofte har stått bak vitenskape­lige fremskritt uten å bli kreditert.

Kristendom­mens syn på kvinner opp igjennom tidene og motkrefter i samfunnet er noe jeg gjerne skulle ha sett at hun viet mer plass til.

Har du lest hele «Norske kvinners liv og kamp», har du fått vite alt man trenger å kunne om kvinnekamp, kvinnehist­orie, feminisme og likestilli­ng.

Selv om du kan google deg fram til mye av det som står i boka, er boka en etterlengt­et oppsummeri­ng av likestilli­ngskampen som angår ikke bare kvinner, men mennesker av alle kjønn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway