Fædrelandsvennen

– Vm-sølvet har gitt meg mye selvtillit

For to år siden vant Stella Weinberg (18) sølv i U18-VM. Etter en trøblete fjorårsses­ong kaster hun denne uka for plass i Em-finalen.

- TEKST: RUNE STENSLAND

– Det var et magisk øyeblikk, sier Weinberg mens hun pakker kofferten hjemme i Torridalsv­eien.

For to år siden ledet hun finalen i sitt første internasjo­nale mesterskap etter to omganger. I det femte kastet skadet hun seg og ble brakt til et bygg bak tribunen, der hun bare kunne høre hva som foregikk ute på stadion. Det magiske øyeblikket inntraff da en samlet norsk tropp styrtet inn for å gratulere henne med Vm-sølvet.

– Da jeg var yngre, var jeg veldig nervøs før konkurrans­er. Vm-sølvet har gitt meg mye selvtillit. Jeg suger ut motivasjon fra det både til trening og mesterskap, påpeker Weinberg.

Denne uka er hun en av to sørlending­er som konkurrere­r i U20EM i friidrett. Kif-utøveren Weinberg har 52,47 meter som pers med det 600 gram tunge seniorspyd­et, og håper et kast rundt den lengden kan gi henne en plass blant de åtte som får kaste de tre siste finalekast­ene.

TRENES AV FAREN

– Om jeg kommer til finalen, vil jeg være veldig fornøyd. Jeg mistet tross alt store deler av fjorårsses­ongen på grunn av skade, understrek­er hun.

Det var en rift i albuen i fjorårets første konkurrans­e som satte henne ut av spill i flere måneder. Ifølge far Michael Weinberg var Stella såpass langt nede at han fryktet hun ville gi seg med spydkastin­gen. Han gikk inn som ny trener for datteren, og sier at det viktigste var å gi henne idrettsgle­den tilbake.

– Heldigvis ordnet det seg. Nå trener jeg Stellas yngre brødre også, og er innstilt på å gjøre dette så lenge de selv vil, sier far Weinberg.

BRØDRE I NORGESTOPP­EN

Stellas brødre Fabian (16) og Myron (17) er også i landstoppe­n for juniorer, henholdsvi­s i diskos og i mangekamp. Fabian har det tredje lengste diskoskast­et i Europa i år i U16-klassen, og skal delta i europeisk ungdoms-ol kommende uke, som eneste sørlending sammen med svømmeren Ole Marius Rist Jensen.

– Jeg gleder meg, men er også rimelig nervøs. Det betyr mye at Stella har gjort det så godt i flere mesterskap, det motiverer meg til å jobbe like godt med psyken som hun har gjort, sier Fabian.

De tre søsknene trener mye sammen og har mye av de samme egenskapen­e. Ifølge Stella er hun imidlertid mye mer klossete enn brødrene.

– Jeg har en egen evne til å ramle på trynet. To ganger har jeg gjort det med spydet, og ellers har det skjedd både i trapp og i slalåm, sier hun med et smil som viser en skinnende tannregule­ring. Den fikk hun etter at hun knekte kjeven i alpinbakke­n i fjor.

VIL TIL TOKYO-OL

Til høsten begynner hun på sitt fjerde og siste år på idrettslin­ja ved Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle. Deretter er planen å stu-

dere noe innen biologi eller me- disin.

– Det bør være mulig ved siden av fortsatt full satsing som spydkaster, sier Stella og legger til at det store målet er Ol-deltakelse i Tokyo i 2020.

Kvalifiser­ingskravet vil være rundt 62 meter, og med en fortsatt progresjon på drøyt tre meter i året, vil det lykkes.

– Jeg har reservert plass på venstre skulder til en tatovering av Ol-ringene, sier Stella med overbevisn­ing i røsten. Allerede har hun tatovert inn tre spydkaster­e på høyre overarm, som skal suppleres med japansk flagg om hun kommer til Tokyo-lekene.

 ?? FOTO: RUNE STENSLAND ?? Spydkaster­en Stella Weinberg pakket mandag kofferten hjemme i Torridalsv­eien før avreise i retning U20-EM i Italia. Kjæresten Markus Nilsen (17), som spiller håndball i Randesund og KIF og har flere aldersbest­emte landskampe­r, hjelper til. Stellas...
FOTO: RUNE STENSLAND Spydkaster­en Stella Weinberg pakket mandag kofferten hjemme i Torridalsv­eien før avreise i retning U20-EM i Italia. Kjæresten Markus Nilsen (17), som spiller håndball i Randesund og KIF og har flere aldersbest­emte landskampe­r, hjelper til. Stellas...
 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE STENSLAND ?? I denne campingvog­nen har Weinberg-søsknene sammen med lillesøste­r Lana (12) og foreldrene Michael og Kathrin Weinberg reist til en rekke friidretts­stevner, inkludert tyske Halle flere ganger.
FOTO: RUNE STENSLAND I denne campingvog­nen har Weinberg-søsknene sammen med lillesøste­r Lana (12) og foreldrene Michael og Kathrin Weinberg reist til en rekke friidretts­stevner, inkludert tyske Halle flere ganger.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Stellas personlige rekord med seniorspyd­et er 52,47 meter. Trine Solberg Hattestads norgesreko­rd er 69,48 meter.
FOTO: PRIVAT Stellas personlige rekord med seniorspyd­et er 52,47 meter. Trine Solberg Hattestads norgesreko­rd er 69,48 meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway