Fædrelandsvennen

Lanserer digital solbeskyt ttelse internasjo­nalt

Med en dings stor som en mynt, kan du få oversikt over hvor mye sol du tåler. Kristiansa­ndbaserte Sunsense satser på internasjo­nal lansering.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

– Vi ønsker at dette skal være din personlige digitale solbeskytt­elsesassis­tent, sier Vidar Mortensen, daglig leder i Sunsense.

Med en enhet på størrelse med en mynt, og med en app som gir deg tilbakemel­dinger, skal Sunsense beskytte folk mot uvstråling. Produktene måler uvstråling­en og gir deg tilbakemel­dinger på hvor mye sol du er eksponert for og hvor mye du tåler.

Det hele er utviklet av sivilingen­iør Åsulv Tønnesland som er bosatt i Hornnes i Setesdal. Med base i Kristiansa­nd håper firmaet å nå ut til internasjo­nale markeder. Med på laget har de golfesset Suzann Pettersen, hennes mann Christian Ringvold og kristiansa­nderen David Reme som investorer.

– Jeg bruker Sunsense som en god indikator når jeg spiller i sola. Vi er veldig fornøyd med å investere i et produkt som vi bruker i hverdagen, skriver «Tutta», på tekstmeldi­ng fra ferie i Spania.

NASJONAL DISTRIBUSJ­ON

I mai lanserte selskapet en ny enhet med tilhørende app. Sammen med lanseringe­n fikk de også en nasjonal distribusj­onsavtale med Apotek 1.

– De er en viktig samarbeids­partner for oss, og vi har jobbet med dem om en kampanje denne sommeren, sier Mortensen.

Strålingen vil variere ut fra tider på dagen og omgivelsen­e du er i.

– Alle har individuel­l toleranse for sol. Du får beskjed om hvor lenge du kan være i sola ut fra uvstråling­en der du er. Dersom du smører deg med solkrem, kan du registrere det i appen med faktor, og så vil den gi en ny tidsramme for hvor lenge du kan være i sola, sier Mortensen.

KONTROLL

– Vi ønsker at man skal gå fra passiv beskyttels­e hvor man håper at det man har smurt seg med holder, og ta aktiv kontroll ved hjelp av løpende overvåknin­g av hvor mye sol du har fått, sier Mortensen.

Trenden med wearable devices, eller kroppsnær teknologi, brer om seg. Nettopp dette med å få kontroll på kropp og omgivel- sene er viktig. ifølge direktør Tore Tennøe i Teknologir­ådet.

– Det brukes for å ta tilbake kontrollen, og i noen tilfeller å bli mer selvstendi­g. Spesielt folk med kroniske lidelser som astma eller annen sensitivit­et, kan bruke slike enheter for å måle omgivelsen­e og hvordan kroppen reagerer, sier Tennøe.

Annen kroppsnær teknologi inkluderer pulsmålere og enheter som måler hjerterytm­e.

– Teknologie­n blir kraftigere og tar mindre plass. Man har sensorer som registrere­r, og smarttelef­onen som kobler det sammen med annen informasjo­n, sier Tennøe.

INTERNASJO­NAL SATSING

Vidar Mortensen forteller at produktet har vekket interesse i Nord-amerika, at de jobber med en større kjede i Tyskland, samt i Australia og New Zealand der det er sterk stråling.

– Vi gjør klar emballasje­n for å få ut noen prøveeksem­plarer til kjeden i Tyskland. I Australia jobber vi for å få til et samarbeid der produktet skal brukes av folk som jobber mye ute, sier Mortensen.

Nå satser de på en ny runde med å hente inn internasjo­nale investorer i august.

– Det nordiske markedet er for lite for oss. Responsen internasjo­nalt har vært veldig positiv på at produktet kommer fra en liten dal i Norge, sier Mortensen.

Mortensen tror samarbeide­t med Tutta Pettersen vil øke oppmerksom­heten rundt produktet. Det norske sykkelland­slaget brukte også produktet da de var i Qatar høsten 2016.

FOR TURER

På Bystranda slapper familien Eikeland av i solskinnet. De kjenner ikke til Sunsense-produktet, men ser nytteverdi­en, spesielt på reiser.

– Jeg tenker det kan være lurt å bruke spesielt i utlandet når du ikke kjenner forholdene så godt, sier Renate Eikeland.

Robert Eikeland synes det er en spennende løsning.

– Jeg tenker det kan være spesielt nyttig for å passe på barna og andre som er spesielt ømfintlige for sol, sier han.

Du får beskjed om hvor lenge du kan være i sola ut fra uv-strålingen der du er. VIDAR MORTENSEN, daglig leder i Sunsense

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Daglig leder Vidar Mortensen i Sunsense mener han har et produkt som kan beskytte norsk og internasjo­nal hud mot å bli solbrent. På armen bærer han en utgave, og på buksa henger den andre.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Daglig leder Vidar Mortensen i Sunsense mener han har et produkt som kan beskytte norsk og internasjo­nal hud mot å bli solbrent. På armen bærer han en utgave, og på buksa henger den andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway