Fædrelandsvennen

Ap og Sp får fram det verste i hverandre. for å få utjevnings­mandater.

Venstre-leder Trine Skei Grande har droppet ferien og farter landet rundt i el-bil med et desperat håp om å krysse sperregren­sen 11. september.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Denne valgkampen står mellom de som vil reformere og de som vil tilbakefør­e alt til slik det var, sier Skei Grande, og levner ingen tvil om at hun ikke har tenkt å skifte politisk fil for å sanke sårt tiltrengte velgere.

For mens Krf-leder Knut Arild Hareide stadig blir knepet i å godblunke til Jonas Gahr Støre (Ap), har Venstre-lederen begge øynene rettet mot Erna Solberg (H).

– Jeg blir skremt av at noen går til valg på å reversere alt vi har fått til, sier hun og ramser opp de rødgrønnes angrep på alt fra kommuneref­orm til gaveforste­rkningsord­ning for kulturlive­t.

29 AV 31 INNFRIDD

Men Trine Skei Grandes parti vipper rundt 3,5 prosent på meningsmål­ingene, og må klatre over fire for å redde sitt politiske liv.

Nå tar hun ubeskjeden­t æren for en rekke politiske nyvinninge­r, og slår i bordet med en liste som viser at 29 av 31 løfter hun avla før valget i 2013 er helt eller delvis gjennomfør­t.

Lærerløfte­t, lettelser for gründere, storsatsin­g på kollektivt­ransport og vern av Lofoten, Senja og Vesterålen er blant tiltakene hun kvitterer ut.

– Høyre og Venstre får fram kvaliteten­e i hverandre, sier hun om samarbeide­t med det største regjerings­partiet

– Med Ap og Sp er det omvendt. De får fram det verste i hverandre, mener Trine Skei Grande, og viser blant annet til at Sp nå vil ha strengere flyktningp­olitikk enn Frp, og at Ap gjerne gyver løs på oljen i Lofoten.

Men virkelighe­ten er likevel slik at det er Ap og Sp som går fram, mens Venstre har sunket som en stein på meningsmål­ingene. Partiet ligger jevnt under de magiske fire prosent som kreves

FOR MYE KRANGLING

Skei Grande har denne forklaring­en på elendighet­en:

– Det ble for mye fokus på krangling og ikke alt vi har fått til.

Ikke minst ble høstens budsjettfo­rhandlinge­r et lurveleven der hele samarbeids­avtalen hang i en tynn tråd og forholdet mellom Frp og Venstre var på bristepunk­tet. Nå har pipen fått en annen lyd:

– Vi har vist at vi klarer å samarbeide med Frp, selv om det er slitsomt i perioder. Men man velger ikke politikk for at det skal være behagelig. Man velger det for å få gjennomsla­g for sakene sine, sier Skei Grande.

Å få henne til å svare på om de på nytt vil støtte regjering der Frp er med, er ikke mulig:

– Vi går til valg på en blågrønn regjering, sier hun og nekter å røpe en plan B:

– Vi har én strategi, så tar vi det derfra når valgresult­atet foreligger.

REKKEVIDDE­ANGST

På sin el-bil-ferd gjennom landet hadde venstreled­eren tirsdag en kort kaffepause i Kristiansa­nd. Og hun innrømmer at hun både har angst for rekkevidde og sperregren­se:

– Jeg er nok omtrent like stresset for begge deler, men da gjelder det å ha gode planer. Vi har en god plan for lading av bilen, og vi har en god valgkamppl­an, forsikrer hun.

I valgkamppl­anen inngår sterk synliggjør­ing av partiets sjel med fokus på klassiske Venstre-saker som småbedrift­er, skole og miljø:

– Vi skal få fram alt vi har fått til for gründere, sier partileder­en og framhever skattelett­eordningen Kapitalfun­n som ble vedtatt i mai som en ren venstresei­er.

VELGERE På GJERDET

– Nå må vi fortsette å skape tiltak som vrir investerin­gene bort fra dyre leilighete­r til ny næringsvir­ksomhet, sier hun.

Også skolepolit­ikken ønsker hun å sette Venstre-stempel på:

– Etter- og videreutda­nning er ikke bare Høyre-politikk. Vi vil utvide det til ikke bare å gjelde norsk og matte, men også samfunnsfa­g og historie, fortsetter hun.

Men om hun i det hele tatt får en finger med i det politiske spillet – enten i posisjon eller opposisjon – er fortsatt uvisst

– Venstre har hatt dårlige målinger før stortingsv­alg tidligere. Vi er laget for motstand, og vet hva det betyr å kjempe. Vi har kravstore velgere som gjerne hopper opp på gjerdet om de ikke får det akkurat som de vil. Nå gjelder det å få dem ned, sier Trine Skei Grande, og forsetter sin lange stemmefisk­etur.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Vi har en god plan for lading av bilen og vi har en god valgkamppl­an, sier Trine Skei Grande som i sommer strir med angst både for rekkevidde og sperregren­se.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Vi har en god plan for lading av bilen og vi har en god valgkamppl­an, sier Trine Skei Grande som i sommer strir med angst både for rekkevidde og sperregren­se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway