Fædrelandsvennen

På den beste dagen har jeg tjent 30.000.

I oppdrettsn­æringen er den ettertrakt­et for sin appetitt på lakselus. For Tom Sevland sørger leppefiske­n for flere hundre tusen kroner inn på konto i løpet av en kort sommerseso­ng.

-

– På den beste dagen har jeg tjent 30.000 kroner. Men det varierer veldig fra dag til dag, forteller den erfarne fiskeren Tom Sevland, som kommer fra Randesund, og bor rett ved Kongshavn brygge.

På en sesong, fra 17. juli til ut i september, kan han 50-åringen tjene et sted mellom 400.000 og 500.000 kroner på leppefisk.

Etterspørs­elen er stor etter de små fiskene. Oppdrettsn­æringen slipper dem ut i laksemerde­ne sammen med laksen, hvor leppefiske­n spiser den forhatte lakselusa. Den blir med andre ord brukt som rensefisk.

Selv om de som fisker den tjener godt, er det også mye jobb.

– Ja, det er mye å passe på. Fisken må holdes i live til de kommer fram til oppdrettsa­nleggene, blant annet, sier Sevland.

Fædrelands­vennen var med ut på sjøen da de første teinene den-

GOD START

Sevland forteller at forholdene ikke er helt optimale for leppefisk nå, og at det er mulig fangsten blir liten.

– 14 grader i vannet er litt for kaldt. Rundt 18–19 grader hadde vært perfekt. Jo varmere, jo bedre.

Han var ute i båten klokka fem om morgenen på mandag da fisket startet. Så tidlig ute måtte han være for å kunne plassere 65 teiner og fem ruser i fjorden utenfor Kongshavn brygge før sola gikk ned.

– Jeg er nok ute rundt 12–15 timer hver eneste dag under sesongen. Det må tømmes hver dag. Så min kjæreste venn blir radioen når jeg er utpå, smiler Sevland.

– Det var ikke så dårlig som jeg fryktet, sier en fornøyd fisker, mens han drar opp teinene for hånd. De første teinene viser seg å ha flere titalls leppefisk.

Innholdet i teinene blir tømt i en hjemmelage­t sorterings­tank. Leppefisk finnes det flere forskjelli­ge typer av. Grønngylt, berggylt og bergnebb er de Sevland sorterer etter.

Fisken blir sortert i hver sin tank med friskt vann i båten og blir sjekket for å holde minstemåle­t.

HOLDES I LIVE

Etter å ha dratt opp flere teiner med en bra mengde leppefisk, settes kursen mot en av rusene.

– Dette er den første rusa jeg tømmer. De er noe tyngre å håndtere, forteller Sevland.

Rusa viser seg å ha rundt 30 fisk. Noe han er fornøyd med.

– Hvor mange har det blitt så langt i dag?

– Det har nok blitt rundt tusen vil jeg tro. Nå har jeg ikke tømt alle heller så det blir flere, sier fiskeren, som startet arbeidsdag­en klokka sju.

Fisken blir hentet én gang i uka av en stor tankbil som frakter fisken videre til oppdrettsa­nleggene. Fram til da er det veldig viktig å behandle fisken bra.

– Når fisken har kommet om bord i båten svømmer de rundt i tanker. Og når alle teiner og ru-

ser er tømt for dagen flyttes de til en flytebrygg­e vi har som de hele tiden har tilgang på vann, forklarer Sevland.

Når tankbilen ankommer Kongshavn brygge blir tankene fisken oppholder seg i slept til brygga, før ferden går videre i tankbilen.

– Veterinære­r sjekker alltid fisken for skader eller sykdommer. Hvis man ikke sorterer og tar godt vare på fisken kan man miste lisensen. opplyser Sevland.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Tom Sevland (50) fra Randesund jobber til vanlig med å selge hydraulikk. Men når fisket av leppefisk starter tar han seg fri fra jobben, og fokuserer fullt på fiskingen fram september.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Tom Sevland (50) fra Randesund jobber til vanlig med å selge hydraulikk. Men når fisket av leppefisk starter tar han seg fri fra jobben, og fokuserer fullt på fiskingen fram september.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Her er «fienden» og årsaken til at oppdrettsn­æringen betaler godt for leppefisk: Lakselus. Det kan sitte mange titals av lusa på hver fisk og forårsaker sår som igjen åpner for infeksjone­r.
FOTO: NTB SCANPIX Her er «fienden» og årsaken til at oppdrettsn­æringen betaler godt for leppefisk: Lakselus. Det kan sitte mange titals av lusa på hver fisk og forårsaker sår som igjen åpner for infeksjone­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway