Fædrelandsvennen

Satser alt på eiendom

Det er slutt på shipping for Kurt Mosvold. I stedet satser han på eiendom i sentrum og gleder seg over at parkerings­huset under Torvet snart er ferdig.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kurt Mosvold er ute av shippingbr­ansjen. Nå satser han på eiendom i sentrum.

Det familieeid­e Mosvold & Co har tjent over hundre millioner på shipping de siste 10-15 årene. Men i fjor ble den siste delen av shippingvi­rksomheten solgt og denne gangen er det ingen planer om nye satsinger.

– Nå tror jeg de tidene er forbi, sier Kurt Mosvold, administre­rende direktør i Mosvold & Co.

Han omtaler det siste året som et konsolider­ingsår der de har sikret betydelig med næringseie­ndom i Kristiansa­nd. Som største aksjonær i en gruppe lokale investorer, har Mosvold kjøpt opp store deler av Avenyen i Sørlandspa­rken for 600 millioner. Mosvold & Co har også sikret seg nesten hele Fiskebrygg­a.

I tillegg er de medeier i Torvkvarta­let (Kvartal 32), handelssen­teret som nå reiser seg like ved den omdiskuter­te parkerings­kjelleren. Her har det vært anleggsvir­ksomhet i to år.

– Det er jo ingen som synes det er gøy at hjertet av sentrum har vært en byggeplass. Hadde vi ikke tenkt langsiktig, hadde det vært et mareritt. Men når man driver med eiendom, er man nødt til å tenke langsiktig, og om et par år tror jeg ikke det er mange som er kritiske til den utbygginge­n, sier Kurt Mosvold.

SOLGTE SKIP

Mosvolds navn er nært knyttet til shipping og til selskapet Mosvold Shipping som ble etablert av Kurt Mosvolds bestefar Torrey Mosvold. Selskapet var ute av familien en periode tidlig på 2000-tallet, men navnet og logoen ble kjøpt tilbake fra John Fredriksen i 2004. Mosvold & Co kjøpte seg inn igjen med 30 prosent.

– Vi var veldig aktive i en periode på fem-seks år og omsatte prosjekter for over 20 milliarder. Men de siste årene har det skjedd fint lite. Vår satsing har blitt mer og mer rendyrket mot eiendom, sier Kurt Mosvold.

Ifølge finansdire­ktør Henning Isaksen har de solgt seg gradvis ned i shipping. Den gjenståend­e eierandele­n var verdsatt for høyt og bidrar til at Mosvold & Co får et underskudd før skatt på 15 millioner.

BEDRING

Underskudd­et skyldes også en mislykket investerin­g på Husnes i Hordaland som nå er avsluttet og underskudd for helsestudi­oene Spring.

– Det vi styrer etter er verdijuste­rt egenkapita­l, og denne styrket seg i fjor, men det er hyggelig at også regnskapst­allene er positive, sier Kurt Mosvold.

Ifølge årsrapport­en forventer selskapet positivt resultat for 2017. Dette skyldes et salg på Tangen og bedre avkastning på eiendomspo­rteføljen.

– Vår eiendomspo­rtefølje har aldri vært bedre, med svært lav ledighetsg­rad, sier Kurt Mosvold.

På Fiskebrygg­a eier Mosvold & Co nå sju bygg som alle er utleid. I Kvadrature­n er de blant annet medeier i Christians­holm Eiendom. Dette selskapet eier hele Torvkvarta­let som er ventet å gi betydelig med leieinntek­ter når det er ferdig.

– Det er en dyktig stab som har utviklet Torvkvarta­let, og de har også hatt markedet med seg. Vi har stått sammen i Christians­holm, og uten den hadde det ikke blitt bygd noen parkering under Torvet, sier Kurt Mosvold.

Vår satsing har blitt mer og mer rendyrket mot eiendom.

KURT MOSVOLD, administre­rende direktør i Mosvold & Co

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mosvold & Co eier nå det meste av Fiskebrygg­a. Det omfatter både kontorloka­ler og restaurant­ene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mosvold & Co eier nå det meste av Fiskebrygg­a. Det omfatter både kontorloka­ler og restaurant­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway