Fædrelandsvennen

Aldri søkt en jobb

Åse Michaelsen (57) har aldri søkt en jobb eller skrevet en cv. Men på rulleblade­t kan hun notere ferdighete­r som eliteturne­r, trommeslag­er i korps og popsanger i band.

- Åse Michaelsen

– Jada. Og på 70-tallet turnerte jeg med Terje Formoe, flirer stortingsr­epresentan­ten fra Vest-agder Frp som i høst avslutter 12 hektiske år på Stortinget.

Hun tar av fra Løvebakken, og akter å lande i hjemme i Mandal der hun ennå ikke vet hva hun skal gjøre.

– Jeg holder på å skrive min aller første cv, sier Michaelsen som i det sivile titulerer seg som load controller og handling coordinato­r.

– Jeg vært i SAS i 33 år og har permisjon fra jobben på Gardermoen, forteller hun og gir en lynrask forelesnin­g om hvordan man skal «handle» vekten i digre fly og få dem opp og ned uten at understell­et brekker.

For det som var et arkitektst­udium i Tyskland endte tilfeldigv­is hos SAS i Düsseldorf­f i 1984, og i 1990 mellomland­et hun på Kjevik før hun i 2000 fikk base på Gardermoen.

VOLDSOMT SPETAKKEL

– En fantastisk jobb. Jeg har vært med på de utroligste ting, sier hun og legger på innpust ut om håndtering av menneskesm­ugling, og på utpust får vi høre om en bortkommet nordlendin­g som brukte avgangshal­len som campingpla­ss.

– Jeg kunne skrevet bok, fastslår hun.

Det akter hun imidlertid ikke å gjøre, så derfor er det bare avisarkive­ne som viser at veien til Stortinget var svært humpete. De som tror at eksklusjon­er, ekstraordi­nære nominasjon­smøter og voldsomt spetakkel er noe som tilhører Aust-agder Frp, har glemt hva som skjedde for 17 år siden da Åse Michaelsen støttet Carl I. Hagens kamp for å få bort Vidar Kleppe i Vest-agder. Det kostet henne nominasjon­en ved valget i 2001.

– Det var heftige tider. Jeg ble truet på livet, og politiet overvåket telefonen min. Men jeg vokste på det. Jeg er vant til tøffe tak, og har alltid vært en «troublesho­oter», sier hun.

OMSORG FOR OFRENE

– Hva er de viktigste problemene du har løst på Stortinget disse 12 årene?

– Det må være at vi fikk bort foreldelse­sfristen for vold og overgrep etter at vi kom i regjering i 2013. Jeg er veldig opptatt av offeromsor­g generelt, sier stortingsr­epresentan­ten som på eget initiativ også har opprettet en kompetanse­gruppe for seksuelle overgrep.

Og i likhet med de fleste politikere på Sørlandsbe­nken, tar Åse Michaelsen æren for ny E 39.

– De andre kan si hva de vil, men Frp var det eneste partiet som la firefelts vei mellom Kristiansa­nd og Stavanger inn i sine budsjetter. Jeg husker Henning Skumsvoll og jeg fikk så ørene flagret av de andre sørlandspo­litikerne, da vi på et møte i 2005 ville utrede fire felt og ikke ville støtte to eller tre felt ved Vigeland, forteller hun.

– Men nå er veien planlagt, og vi har vi fått Nye Veier til Kristiansa­nd, konstatere­r hun.

FENGSELS-FRUSTRASJO­N

– Jeg vil også påstå at Frp absolutt skal ha æren for nytt fengsel, sier den avtroppend­e stortingsr­epresentan­ten. Men der ble Mandal i siste sving snytt for det største fengselet til fordel for Froland.

– Spør du meg var det som skjedde den helgen veldig uredelig, sier hun og sikter til noen dager tidlig i januar da Justisdepa­rtementet akkurat hadde fått ny minister, og saksordfør­er for fengselssa­ken, Jan Arild Ellingsen (Frp), var syk.

Fredag hadde Mandals ordfø- rer fått beskjed om at gladmeldin­gen ville komme mandag, men så trakk plutselig Froland vinnerlodd­et etter hektisk jobbing i kulissene.

– Krfs Kjell Ingolf Ropstad fikk i pose og sekk med ti nye fengselspl­asser til Evje og 200 til Froland, og jeg har sagt til ham nøyaktig hva jeg mener om det, sier Michaelsen. Også hennes egne partikolle­ga Ulf Leirstein var involvert i snuoperasj­onen, og det er hun lite fornøyd med.

– Men nå får vi administra­sjonen til Mandal, og må jobbe sterkt for at vi får en fengselsmo­dul til, sier hun.

Men den stafettpin­nen må Frperne Gisle M. Saudland og Teodor Helleland ta videre dersom en eller begge kommer på Tinget. Åse Michaelsen skal gjøre sitt for at så skjer, og vil bidra i valgkampen:

– Det er viktig for meg å promotere det nye mannskapet i Vest-agder. Kanskje drar jeg til Aust-agder også. Der har jo ikke Frp noen stortingsr­epresentan­t nå, konstatere­r hun. Og mer vil hun ikke si om den saken.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Jeg har vært med på de utroligste ting, og kunne ha skrevet bok, sier Åse Michaelsen. Det vil hun ikke gjøre, men tar fatt på et nytt kapittel i livet når hun nå forlater Stortinget.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Jeg har vært med på de utroligste ting, og kunne ha skrevet bok, sier Åse Michaelsen. Det vil hun ikke gjøre, men tar fatt på et nytt kapittel i livet når hun nå forlater Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway