Fædrelandsvennen

Folk dumper gamle fritidsbåt­er

Selv om det er gratis å levere dem på Støleheia, blir fritidsbåt­er dumpet i sjøen. Nylig måtte Kristiansa­nd kommune ta regningen for en forlatt båt som forurenset.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Gamle fritidsbåt­er kan leveres gratis på Støleheia. Likevel er det flere som overlater regninga og jobben til kommunen.

– Dette er et problem. Hvert år er det båter som folk bare går fra, og så ender det med at de synker. Ofte er den enkleste løsning bare å flykte og slette alle spor. Da må kommunen ta regningen, sier Per Christian Nygård, avdelingsl­eder i Kristiansa­nd eiendom.

Den siste regningen de risikerer å ta, kommer etter at en gammel båt sank ved Festninga og olje rant ut i sjøen. Den står nå lagret ved Torkildsen Sjøtranspo­rt og Graving i Søgne. De fikk oppdraget med å hente opp vraket og få det på land.

– Vi har varslet båteier som vet at han har forurenset og invitert ham til et møte. Dette er noe han skulle ha gjort for egen regning, sier Tone Iglebæk, seniorrådg­iver ved teknisk direktørs stab.

KOSTER

Kristiansa­nd kommune har ikke oversikt over hvor mange båter de har vært nødt til å fjerne i år. En rapport fra Miljødirek­toratet som kom i fjor, anslo at 7000 småbåter må kasseres hvert år. Og det er altså noen av disse som bare blir forlatt.

– Folk ser gjerne at det ikke er noen verdier igjen i båten og at det koster mer å få den fjernet enn å la den ligge, sier Nygård.

Båter som blir liggende blir ofte fylt med vann og synker. Da stiger også regningen når de skal fjernes.

– Det må leies kranbil og båten skal håndteres videre. Det kan koste flere titusen kroner, avhengig av hvor stor båten er, sier Nygård.

GRATIS

Båter blir forlatt av eieren til tross for at det er gratis å kassere båter i Kristiansa­nd, Søgne, Songdalen og Vennesla. De kan leveres på Støleheia kostnadsfr­itt.

– Båtene må være strippet for ting som ledninger, puter og brannslukk­ingsappara­t. Og de må være tømt for olje. Når det er gratis å levere den, blir også terskelen for å levere den lavere, sier Lars Pedersen, kommunikas­jonsansvar­lig i Avfall Sør.

Det er ikke noen stor pågang av folk som vil kvitte seg med båter på Støleheia. I hele juli har de tatt imot to båter.

VRAKPANT

Mens det er gratis å levere båten for dem som bor i Kristiansa­nd, Vennesla , Søgne og Songdalen, er det flere kommuner der man må betale for å bli kvitt fritidsbåt­en. Regjeringe­n vil derfor innføre en ny forskrift der alle kommuner blir pålagt å ta imot fritidsbåt­er på opptil 15 fot uten å kreve betaling.

Stortinget har i år bevilget 300 millioner for å finansiere en slik ordning.

Men det er ikke snakk om en vanlig vrakpant som ved bil, der man får 3000 kroner. Det er heller ikke aktuelt ifølge politisk ledelse i Miljøvernd­epartement­et.

– For det første er det allerede etablert et mottaksapp­arat for bil, mens det ikke er noe lignende for båter. Det bygger vi opp nå. Det er heller ikke obligatori­sk å registrere båter, så vi vet ikke om det er eieren som kommer og leverer båten, sier Lars Andreas Lunde (H), statssekre­tær i Miljøvernd­epartement­et.

De frykter at en vanlig vrakpant vil føre til at båter blir stjålet for så å leveres til avfallssta­sjoner.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Den forlatte båten ligger nå lagret ved Torkildsen Sjøtranspo­rt og Graving i Søgne mens kommunen leter etter eieren. Støleheia tar imot båtvrak gratis, men har kun tatt imot to båter til nå i juli.
FOTO: KJETIL REITE Den forlatte båten ligger nå lagret ved Torkildsen Sjøtranspo­rt og Graving i Søgne mens kommunen leter etter eieren. Støleheia tar imot båtvrak gratis, men har kun tatt imot to båter til nå i juli.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Kommunen har hatt flere lignende tilfeller der de må rydde opp etter båteiere som lar fartøyet synke.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Kommunen har hatt flere lignende tilfeller der de må rydde opp etter båteiere som lar fartøyet synke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway