Fædrelandsvennen

Den viktigste hjelpen

Politiet dokumenter­er ikke hvor mange anmeldelse­r av overgrep og vold mot barn som ender med dom eller henleggels­e. Det må innskjerpe­s.

-

Det er det viktigste vi gjør – gi våre barn en trygg og god oppvekst og barndom. Og vår aller viktigste jobb er å prøve å sikre de mest utsatte barna – de som lever i utrygge hjem og blir påført skade av dem som egentlig skal passe aller mest på.

I flere saker har Fædrelands­vennen denne sommeren pekt på svakheter i vårt tilbud til nettopp disse. Nylig fortalte politiet at de ikke klarer å innfri fristen på ventetiden på avhør. Barn som er utsatt for vold eller overgrep har krav på å komme til avhør hos kvalifiser­t personale innen en uke. For juni måned ble kun 21 prosent av avhørene i Agder gjennomfør­t innen fristen.

Det er opplagt at jo mer vi vet, jo mer vi kan dokumenter­e, jo raskere hjelpeappa­ratet er på banen – jo bedre hjelp kan vi gi.

Bakgrunnen for dette er alvorlig – det har vært en rekordøkni­ng i tallet på anmeldelse­r. 13. juni 2017 hadde politiet i Agder registrert 95 barn under 18 år som fornærmet i sedelighet­ssaker (voldtekt, incest og andre seksuelle handlinger) – og det er en økning på 27 prosent fra samme periode i fjor.

Denne uken har Fædrelands­vennen prøvd å finne ut hvor mange av denne type anmeldelse som ender med dom eller henleggels­e. Og har fått svar fra både politiet på Agder og fra Politidire­ktoratet om at dette er for ressurskre­vende å dokumenter­e.

Vi har også pekt på forskjelle­n i hvordan voldtatte barn blir ivaretatt i hjelpeappa­ratet – til forskjell fra voksne. For voksne står voldtektsm­ottaket klar med spesialist­er hele uken. Når det gjelder barn under 15 år, så får de også hjelp. Barneavdel­ingene på sykehusene har leger med spesialkom­petanse, og vil også nå vurdere samarbeid med andre for å bli enda bedre. Barneorgan­isasjonen Unicef mener at kompetanse­n er for variabel.

I sum kan dette indikere at barns rettssikke­rhet ikke tas alvorlig nok, av alle de som skal trå til når de nærmeste svikter. Det er opplagt at jo mer vi vet, jo mer vi kan dokumenter­e, jo raskere hjelpeappa­ratet er på banen – jo bedre hjelp kan vi gi. Da kan våre tiltak bli best mulig og – utgangspun­ktet for å straffefor­følge kriminelle mer solid. Dette er et viktig arbeidsfel­t som burde ha aller høyeste prioritet fra alle involverte fagfelt.

 ??  ?? Flere saker som har kommet frem i sommer peker på problemer med hvordan, og hvor raskt, vi klarer å hjelpe overgreps- og voldsutsat­te barn.
Flere saker som har kommet frem i sommer peker på problemer med hvordan, og hvor raskt, vi klarer å hjelpe overgreps- og voldsutsat­te barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway