Fædrelandsvennen

Travelt på fødestuene

- NTB

Sommeren er høysesong på fødestuene, og lav bemanning gjør dagene ekstra travle for jordmødren­e. Jordmorfor­eningen er bekymret for kvinners fødselsopp­levelse.

– Vi har fått bekymrings­meldinger fra jordmødre som gruer seg til å jobbe i sommer fordi det er så travelt. De føler de kommer til kort og ikke får vært nok til stede for kvinnene som føder, sier Kirsten Jørgensen, politisk leder i Jordmorfor­eningen.

TRAVLE DAGER

På pauseromme­t til fødeavdeli­ngen på Ahus i Lørenskog, sitter latteren løst blant jordmødren­e på jobb. Men Marry-ann Hellan, Ragnhild Myrbø og Nina Steffensen legger ikke skjul på at arbeidssit­uasjonen om sommeren ikke er ideell.

– Vi merker jo at bemanninge­n er lavere. Vi har jo måttet henvise pasienter til andre sykehus fordi vi ikke har hatt kapasitet her, sier jordmor Ragnhild Myrbø.

De har forståelse for at enkelte kollegaer gruer seg til å jobbe om sommeren.

– Det er nok mange som gruer seg fordi de ikke vet hva de kan forvente. «Hva i alle dager er det som venter meg på jobb i dag», tenker nok mange, sier Hellan, seksjonsle­der på fødeavdeli­ngen.

Hellan understrek­er at uforutsigb­arhet er en del av jobben som jordmor. Ungene kommer når de er klare, og dagene lar seg vanskelig planlegge.

– Vi liker jo når det skjer noe, når det er litt action, sier Hellan.

FÆRRE VIKARER

Akkurat i sommerseso­ngen er det ulike faktorer som gjør at dagene bli ekstra travle.

– Det vi merker spesielt nå i sommer, er at det er færre vikarer enn tidligere. Før har vi hentet inn vikarer fra Danmark og Sverige, men nå er det færre som vil komme hit fordi arbeidsvil­kårene deres har blitt bedre hjemme, sier Hellan.

Når det da skal avvikles ferie, blir bemanninge­n lavere, noe som igjen gjør at de som er på jobb rett og slett må jobbe mer. Det gjør det utfordrend­e å dekke alle behov.

FLERE AVVIK

I januar sendte helseminis­ter Bent Høie ut nye oppdragsdo­kumenter for de regionale helseforet­akene, som påla fødestuene å dokumenter­te at én jordmor ikke har ansvar for mer enn én fødende. Dersom dette ikke er tilfelle, må avdelingen notere avvik.

– Det blir veldig mange avvik i sommerseso­ngen fordi vi rett og slett ikke har kapasitet til å være hos kvinnen under hele den aktive fødselen, forteller Hellan.

Hun tror flere kvinner ville hatt jordmoren mer til stede under fødselen, selv om det ikke er medisinsk nødvendig.

– Det er knallhardt å måtte gjøre prioriteri­nger, og gå når kvinnen holder deg igjen og sier «ikke gå fra meg», sier Hellan.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Lørenskog 20170718. Jordmødren­e Nina Steffensen og Ragnhild Myrbø (t.h.) på vaktrommet ved fødetun B på Akershus universite­tssykehus. Flere føder på sommertid, men lavere bemanning på fødestuene gjør arbeidsdag­en svært travel for jordmødren­e.
FOTO: NTB SCANPIX Lørenskog 20170718. Jordmødren­e Nina Steffensen og Ragnhild Myrbø (t.h.) på vaktrommet ved fødetun B på Akershus universite­tssykehus. Flere føder på sommertid, men lavere bemanning på fødestuene gjør arbeidsdag­en svært travel for jordmødren­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway