Fædrelandsvennen

16-åring dømt for trusler og vold mot uskyldig gutt

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

En 16 år gammel gutt er i Kristiansa­nd tingrett dømt til sju måneder betinget fengsel, blant annet for å ha utøvd vold mot en 17-åring.

16-åringen har innrømmet at han sammen med andre kamerater sparket og slo en 17 år gammel gutt.

Hendelsen fant sted i Kristiansa­nd sentrum, i portrommet ved Peppes Pizza, i februar. Bakgrunnen for at 17-åringen ble banket opp, er rykter og en oppfatning om at han sto bak drapet av Jakob Hassan (14) i desember i fjor.

TRUSSELMEL­DINGER

To dager etter dobbeltdra­pet sendte 16-åringen meldinger via Facebook til fornærmede.

«Hvorfor drepte du bestevenne­n min Jakob... jeg kommer til å finne deg uansett en dag... svar meg nå før det blir for seint».

16-åringen har forklart i retten at han var sint på fornærmede, da det gikk rykter om at han hadde vært med på drapet av Hassan. Han forklarte videre at han ønsket å ta hevn.

BLE SPARKET OG SLÅTT

I dommen kommer det fram at den 17 år gamle gutten ble påført en rekke slag mot ansiktet, slik at han falt i bakken. Deretter ble han sparket to ganger i ryggen. Han kom fra overfallet uten store skader.

16-åringen erkjente straffskyl­d for forholdet. Retten mente det var skjerpende at han gjorde alvor av truslene, og at det lå en hevntanke bak overfallet.

ANGREP MEDELEV

Dommen omfatter også en rekke andre lovbrudd.

I oktober 2016 kom han med trusler om å knekke kjeven på en medelev. Medeleven ble også slått to ganger med knyttet hånd i ansiktet, slik at han falt bakover og slo hodet mot veggen.

16-åringen skal deretter ha truet med å drepe fornærmede.

«Truslene var egnet til å fremkalle alvorlig frykt, noe som også ble underbygge­t av at tiltalte hadde fulgt opp den første trusselen med en aktiv handling», heter det i dommen.

BETINGET FENGSEL

16-åringen erkjente forholdet i retten, men forklarte at han ikke hadde truet fornærmede.

I skjerpende retning har retten altså lagt vekt på at han kom med trusler, som ble fulgt opp med voldshandl­inger ved to anledninge­r.

I formidlend­e retning har retten lagt vekt på at han erkjente en rekke av forholdene, at han ga en uforbehold­en tilståelse og at alderen er lav.

16-åringen dømmes til sju måneder betinget fengsel med en prøvetid på to år.

Det er ikke kjent om dommen blir anket.

 ??  ??
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? En 16-år gammel gutt er dømt for trusler og vold mot en 17-åring. 17-åringens mor har vist fram trusselmel­dingene som ble sendt via Facebook.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN En 16-år gammel gutt er dømt for trusler og vold mot en 17-åring. 17-åringens mor har vist fram trusselmel­dingene som ble sendt via Facebook.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway