Fædrelandsvennen

Underskudd for fjerde år på rad

En tøff markedssit­uasjon gjør at resultatet til Clarion Hotel Ernst nok en gang ender i rødt. Og det er oljekrisen som fortsatt får skylden.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det var et tøft år med en tøff markedssit­uasjon for hotellene i byen, kommentere­r hotelldire­ktør

Eindride Lauritzen ved Clarion Hotel Ernst.

Regnskapet for 2016 viser nemlig at det ærverdige hotellet i Rådhusgata fikk et negativt resultat før skatt på 1,4 millioner av en omsetning på drøye 62 millioner kroner.

– Sommeren var bra i fjor, men forretning­smarkedet er den desidert største inntektski­lden for oss, og her merkes fortsatt nedgangen for oljeservic­eindustrie­n i regionen, fortsetter Lauritzen.

BRA JULEBORDSE­SONG

Ser vi litt nærmere på tallene viser det seg at losjiomset­ningen falt med 800.000 kroner fra 2015 til 2016, mens varesalg økte med 1,2 millioner.

– Det har i hovedsak med julebordse­songen å gjøre. Den blir bare bedre og bedre, og har ikke blitt påvirket av oljekrisa, forklarer Lauritzen.

FRA PLUSS TIL MINUS

I toppåret 2012 dro Hotel Ernst inn 72 millioner i inntekter og fikk et overskudd på to millioner kroner. Fire år senere har omsetninge­n falt med snaue ti millioner og millionove­rskudd blitt til millionund­erskudd.

– Det er jo ikke hyggelige tall, men vi gir et betydelig bidrag til våre eiere i form av markedsstø­tte og såkalt «management fee»; det vi betaler for å være en del av Choice-kjeden, sier hotelldire­ktøren, som gjerne skulle ønske at investerin­gen fra samme år, altså 2012, skulle gitt mer av seg.

På den positive siden var underskudd­et mindre i 2016 enn 2015, etter da å ha økt tre år på rad.

– Har dere passert bunnen? – Det kan jeg ikke uttale meg om, men jeg tror det, svarer Lauritsen kryptisk.

TØFF KONKURRANS­E

Det er imidlertid lite trolig at konkurrans­esituasjon­en vil bli lettere fremover.

Caledonien Hotel står foran en «ekstrem forvandlin­g» til en verdi av en kvart milliard kroner. Samtidig skal Thon Hotel Wergeland ombygges og utvides fra 30 til 195 rom i det nye kvartalet på Torvet.

– Det vil fortsatt være en krevende situasjon. På den andre siden er det positivt for Kristiansa­nd at vi får en finere og mer moderne hotellpark, sier Lauritzen.

LYSERE TIDER?

Tøffe tider til tross, hotelldire­ktøren på Ernst både håper og tror at 2017 skal bli et bedre år enn fjoråret.

– Vi hadde en treg start på året, før det klemmer skikkelig til nå på sommeren. Så er det veldig gledelig at høsten, som sammen med julebordse­songen er den viktigste for vår del, ser veldig bra ut med en rekke bestilling­er allerede, sier Lauritzen.

Norsk Hotellrådg­ivnings siste månedsrapp­ort for Kristiansa­nd gir i så måte visse forhåpning­er for framtida.

«Ingen rekordnote­ringer som kan bringes til torgs, men vi ser positive lys i horisonten», var konklusjon­en for Sørlandets hovedstad.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Clarion Hotel Ernst måtte notere et underskudd før skatt på 1,4 millioner kroner i 2016.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Clarion Hotel Ernst måtte notere et underskudd før skatt på 1,4 millioner kroner i 2016.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway