Fædrelandsvennen

100 år med naturvern i Agder

Den 21. juli i år er det på dagen 100 år siden det første naturområd­et ble vernet i Agder. Og I Norge!

- RUNE SÆVRE Miljøverna­vdelingen, Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder

Det var en voksende bevissthet om at natur skulle vernes for ettertida. Og i dag kan vi oppleve og studere Røyrtveit naturreser­vat på Evje som en urørt skogsteig. Starten på naturverna­rbeidet i Norge skjedde etter «Lover for Landsforen­ingen for Naturfredn­ing i Norge vedtatt 18.de februar 1914». Det var en gryende bevegelse for vern av planter, skog og fosser. Og på Evje var det personer, innenfor skogbruk eller kirkeembet­et, som ønsket et vern. Det viser at det var en bevissthet og verdivurde­ring som gjorde at naturverne­t på den tida fikk økende oppmerksom­het. Det ble en «Fredning av en urskogstræ­kning på Rørtveit i Evje» den 21. juli 1917. Dette var blant de aller første naturområd­ene som ble vernet i Norge. Rørtveit statsskog var en urskog av gran og furu. Det var en del av prestegård­sskogene den gangen og den lå i «prestens øygard». Det vil si at den var eid av Evje prestegård. Hvilke personer som foreslo eller tok initiative­t til vernet, vet vi ikke i dag. Men det viser at på disse første årene av naturverne­ts historie var det stor interesse og oppmerksom­het for kvaliteter av gammelskog, slik vi enda i dag kan registrere og oppleve på Rørtveit. D et er interessan­t at det den gangen var et fokus på gammelskog. I dag hundre år seinere er det igjen et fokus på mest mulig urørt og naturgitt skog. Den gangen så man mye på skogsbilde­t. I dag er fokus sterkere på det biologiske mangfoldet og det store antallet arter av dyr og planter som lever i slike økosystem. I det man på begynnelse­n av 1900-tallet kalte prestegård­sskogene, lå det ofte «øygarder». De var det vi i dag kaller støyler. Det vil si at slike ødegårder som lå litt utenfor allfarveg, var høyt verdsatt. Da de på Evje heller ikke lå langt fra hovedgårde­n, ble de verdsatt både som gårdsbruk og som verneverdi­g skog!

Det som kjennetegn­er reservatet på Røyrtveit er en markert og naturlig avgrensing mot myrflatene rundt. Omkring reservatet ligger det teiger og områder med navn som «den syngende åsen» og «dansesalen». Det forteller om den levende opplevelse­n man hadde av natur. Og kanskje av troll og skremt, lyder, sanger og historier fra naturen. Skapt av gjeter- eller skogsfolke­t. Enten for å skremme uves- nene vekk eller skape respekt for både tusser, «nøkken» og natur. I alle tilfeller forteller dette at det var natur med mange opplevelse­r, farer og trusler. Og i et mangfold av natur- og kulturkval­iteter forsterket dette naturverne­t og intensjone­ne rundt selve vernet. Et bilde på både natur og kultur fra den gangen. «Rørtveit, Sætersdale­n, Nedenes amt, være fredet mot beskadigel­se og ødelæggels­e av enhver art» viser at man ønsket bevart de kvaliteten­e som lå i denne åsen på Røyrtveit. Det gjorde også at den fikk navnet «den freda åsen», et navn som enda i dag, 100 år seinere, står på kartet. Selv om man blant lokale skogfolk og grunneiere i dag bruker navnet «Urskogen» på dette verneområd­et. M idt på 1930-tallet solgte staten eiendommen der oppe, og Rørtveit naturreser­vat ble overtatt av lokale grunneier. I dag ligger skogen som en urskog, kun påvirket av tidens tann og noe beitende sau på tråkk gjennom reservatet. I dag, hundre år etter vernevedta­k, kan vi se gammelskog hvor noen trær brekker, de gamle stok- kene blir liggende. Sammen med stubbene danner det leveområde­r for moser og lav. Arter som ikke har mange andre lokalitete­r å overleve på.

Det er rikt med sopparter og randkjuker som har en viktig funksjon og danner karakteris­tiske deler av gammelskog. Og som får overleve kun på disse stubbene. Der gamle døde trær gir en åpning for lyset, har lauvtrærne i løpet av årene strukket seg opp. Det kan være ospetrærne som kjemper seg opp mellom grantrærne. Innimellom kommer det et stort antall maurtuer, flere enn i drevet skog der maurtuene blir færre og færre. Det er til dels store og viktig tuer med et stort mangfold og er et godt næringstil­skudd for flere dyre- og fuglearter. Hakkespett­ene har god tilgang på insekter i døende ved. Der er det mye insektliv, og spettene lytter og hakker seg inn i gammel ved. Det er et spennende mangfold som besøkende og skoleklass­er kan finne i naturreser­vatet. O ver tid har det skjedd en forandring i skogen (suksesjon) i disse 100 årene. Der hvor den tette, gamle skogen strekker seg oppover, får tretoppene en ny «juletrevek­st». Vekstbetin­gelsene har forbedret seg gjennom tiårene. Dessuten har klimaendri­nger gitt nye vekstbetin­gelsene med mindre snø, høyere temperatur­er og lengre vekstseson­ger både på vår og høst. Så videre studier av blant annet menneskesk­apte klimaendri­nger kan følges i dette og andre naturverno­mråder. Lauvtrær, som osp og bjørk har i løpet av mange år, greid å strekke seg opp forbi trekronene av bartrær. Den tette skogen strekker seg og åpner seg slik at toppen på trærne får en ny «juletrevek­st».

I dag er fokuset sterkere på det biologiske mangfoldet og det store antallet arter av dyr og planter som lever i slike økosystem.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO ?? I dag, hundre år etter vernevedta­k, kan vi se gammelskog hvor noen trær brekker, de gamle stokkene blir liggende, skriver kronikkfor­fatteren Rune Sævre.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO I dag, hundre år etter vernevedta­k, kan vi se gammelskog hvor noen trær brekker, de gamle stokkene blir liggende, skriver kronikkfor­fatteren Rune Sævre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway