Fædrelandsvennen

Er ikke alle barn like mye verdt, SV?

- ARILD M. OLSEN, Adm. dir. i PBL (Private Barnehager­s Landsforbu­nd)

Ved en feiltakels­e havnet feil versjon av et svar til Mali Steiro Tronsmoen (SV) på trykk i Fædrelands­vennen onsdag 12. juli.

I innlegget skriver jeg blant annet at Tronsmoen har hull i sin kunnskap om barnehages­ektoren når hun hevder at Even Carlsen og Benn Eidissen «har hentet ut 550 millioner kroner på salg av barnehagek­jeden Espira». Her har det skjedd en glipp fra vår side, for som Tronsmoen selv skriver i sitt innlegg i Fevennen fredag 14. juli, så har hun – i motsetning til andre lokale Sv-politikere i en rekke andre lokalavise­r der innleggene har stått på trykk – overhodet ikke nevnt Eidissen og Carlsen i sitt innlegg. I akkurat dette tilfellet er det ikke hull i Tronsmoens kunnskap, men en svikt i rutinene fra oss i PBL (Private Barnehager­s Landsforbu­nd). Dette ber vi om unnskyldni­ng for. Vi konstatere­r ellers at vår utfordring til SV om hvordan de skal bevare enkeltståe­nde og ideelle barnehager, hvordan de skal sikre at alle barnehager har rammevilkå­r som gir rom for gode barnehager til det beste for alle barn uavhengig av hvilken barnehage de går i, fortsatt står ubesvart. SV nevner tiltak for hvordan de vil begrense de barnehagen­e som lykkes med et godt tilbud til barna og gode økonomiske resultater, men gir ingen klare svar på hvordan dette skal hjelpe nær hver tredje private barnehage – enkeltståe­nde, ideelle og andre – til ikke å gå med underskudd.

Enkeltståe­nde og ideelle barnehager har siden barnehagef­orliket tatt et stort samfunnsan­svar, og mange av disse barnehagen­e utgjør en svært viktig del av barnehager vi med stolthet kan si er Pbl-barnehager.

For alle private barnehager er en mindre urettferdi­g og uforutsigb­ar finansieri­ngsmodell øverst på ønskelista til både Sv-politikere og andre politikere. Det må være en modell som i motsetning til den vi har i dag, ikke gir en barnehage 100.000 kroner mindre i tilskudd per barn enn barnehagen ved siden av, som tilfeldigv­is ligger i en annen kommune. Og det må være en modell som ikke gjør at barnehagen­e får flere hundre millioner kroner etterbetal­t et år, som de skulle hatt i fjor, året før eller for fem år siden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway