Fædrelandsvennen

Vi er alltid klare til å hjelpe barn og unge

- KÅRE DANIELSEN Avdelingss­jef Barne- og ungdomsavd­elingen SSK

Dessverre er det fortsatt slik at barn blir utsatt for overgrep. Dette er en gruppe sårbare barn og ungdommer som vi ønsker å yte best mulig hjelp.

●● Barne- og ungdomsavd­elingen (BUA) ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd har i årevis hatt et felles Agder-ansvar med døgntilbud til barn under 15 år som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Dette er ikke noe nytt, men i 2016 ble overgrepsm­ottak også for de over 15 år overført fra legevakten til spesialist­helsetjene­sten. Når Fædrelands­vennen i artikkel 19.07.17 har overskrift i fet type «alltid klare for å hjelpe voksne, men ikke barn», er dette direkte misvisende. Det fremgår også av mitt svar til journalist­en. Det er heldigvis relativt få tilfeller av akutte voldtekter mot barn hvert år i vårt område.

På linje med andre barneavdel­inger over hele landet tilbyr vi øyeblikkel­ig hjelp til alle som har behov for det. Ved voldtekter og andre akutte tilfeller vil barnet bli undersøkt og sporsikrin­g utført etter fast prosedyre av overleger, spesialist­er innen barnemedis­in, ved BUA. I de aller fleste tilfeller av overgrep mot barn er det ikke behov for akutt sporsikrin­g eller innleggels­e. Da skal barnet undersøkes av barnelege med spesialkom­petanse ved Barnehuset på dagtid. Her vil de også få tilbud om annen nødvendig oppfølging.

Vi kan hele tiden forbedre oss. Vi vil derfor se på muligheten av mer samarbeid med overgrepsm­ottaket for voksne og bygge på felles kompetanse og erfaring. Tilbudet til barn og unge utsatt for overgrep skal være minst like godt som til voksne.

Etablering av Barnehusen­e har styrket barns rettighete­r og muligheter til å få gode forløp etter overgrep. BUA har i flere år hatt barneleger med spesialkom­petanse på dette feltet i delstillin­g ved Barnehuset i Kristiansa­nd. Til nå har kun barn hvor politiet har begjært rettsmedis­insk undersøkel­se, fått utført medisinsk undersøkel­se her. Helse- og omsorgsdep­artementet har allerede fra i høst bevilget midler for opptrappin­g av det medisinske tilbudet i Barnehusen­e slik at alle barn som avhøres skal tilbys medisinsk undersøkel­se. Barnehuset og BUA vil samarbeide videre om opptrappin­g av dette tilbudet, til beste for de barn som dessverre fortsatt blir utsatt for overgrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway