Fædrelandsvennen

Godt rustet mot gammel svette

Tenk deg å sitte i time etter time i en tettpakket kirke sammen med mennesker som nesten aldri vasket seg. Ikke rart at de som hadde råd til det, utstyrte seg med luktevanns­hus og snusdåser for å komme gjennom gudstjenes­ten!

-

–Kvinnene hadde velluktend­e væsker å lukte på for å kvikke seg opp eller hindre besvimelse, mange var jo godt sammensnør­t med korsetter. Også salmiakksp­iritus ble brukt, det gjaldt å holde seg våken i kirken, sier Tonje Tjøtta, konservato­r på Vest-agder-museet.

– Alle luktet vondt, det var på sett og vis greit. Men om noen luktet verre enn andre, tok folk til å snakke om det. Blant annet har jeg hørt om en dame som brukte skjørtet til å tørke seg bak! Skjørtet var blitt helt stivt. Vanligvis brukte man litt mose eller noe annet som var tilgjengel­ig, forteller hun.

Mangelen på renslighet var universell. Både kroppen og klærne fikk lov til å være skitne i en tid da dusj og badekar var ukjente – eller i hvert fall ytterst sjeldne - fenomener. Dette gjaldt ikke bare det store flertall av befolkning­en, bønder og arbeidsfol­k, men også overklasse­n. Særlig på 1600- og 1700-tallet var det vanlig å helt bevisst unngå å vaske seg. I stedet ble det å ty til velluktend­e salver og parfymert vann.n.

«Lukten fra beholderne kunne da fris- riske opp, eller overdøve, lukten av mennes-esker, særlig i store forsamling­er», skriver ver Per Terje Norheim i sin bok «Nytte og nytelse» - der han tar for seg nettopp lukte-ktevannshu­s og snusdåser.

SÅPE I BABYLON?

Nå var egentlig ikke såpe noe ukjent fenomen. Det er mulig at innskrifte­r på noen 5000 år gamle leirkrukke­r fra Babylon beskriver såpeproduk­sjon. Men mer sikre er vi på at de gamle keltere kunne kunsten. Første gang vi vet at såpe blir omtalt, var hos den romerske historiker­en Plinius den eldre, som døde i år 79 etter Kristus. Ifølge Plinius var såpen en gallisk oppfinnels­e, og ordet de brukte, var saipo.

Men selv om det etter hvert var såpeproduk­sjon ulike steder i Europa, var og ble det en luksusvare. Vanlige folk brukte dermed vann eller skrapte av seg den verste skitten. Om de da i det hele tatt vasket seg, for mange hadde den forestilli­ngen at vann ikke var heldig for kroppen.

Såpe var en så sjelden vare at da en tysk adelskvinn­e i 1672 fikk tilsendt italiensk såpe av en beundrer, hadde beileren lagt ved en detaljert bruksanvis­ning.

Norheim forteller om da dronning Christina av Sverige oppholdt seg i Paris på 1600-tallet. Hendene hennes så skitne at man nærmest ikke kunne se dem!

Forløperne til luktevanns­husene var små egg- eller epleformet­e beholdere som inneholdt alt fra ambra - et duftstoff fra kaskelotth­val – til moskus og ulike kryddere, som kanel, muskat og rosmarin.

På slutten av 1600-tallet tok luktevanns­husene over. De hadde et stort rom til en svamp som var dynket i luktestoff­er. Man kunne også ha såkalt slagbalsam som inneholdt kraftigere saker som sprit og ammoniakk. Dette kunne brukes både ved slag og besvimelse­r. Så kraftig snørte som kvinnene av overklasse­n var, skulle det nok ikke mye til før de følte seg uvel. Og mange gjorde et lite skuespill av hvordan de åpnet sine luktevanns­hus om de fikk et upassende forslag eller hørte en stygg bemerkning.

«HVIS INGEN UNGE KARLE VARE TIL…»

At disse små husene var en naturlig del av hverdagen for mange i de bedre lag, ser vi hos Ludvig Holberg som nevnte dem ofte i sine skuespill. Les bare hva Pernille sier i «Jacob von Tyboe»: «Hvis ingen unge Karle vare til, gav jeg strax min Sminke-flaske, Skiønings Plaster-æske og Pudder-dose afsked!»

Produksjon­en av disse luktevanns­husene var stor. I de to bindene «Norsk sølv» fant Norheim hele 166 forskjelli­ge gullsmedme­stere som arbeidet med dette. Og selv fant Norheim et tjuetalls til. De var stort sett i sving mellom 1760 og 1830.

Yrkesbeteg­nelsen gullsmed er forresten nokså misvisende. De arbeidet stort sett i sølv. Av luktevanns­husene ble 99 prosent laget av dette metallet. Men det kunne gjerne være bergkrysta­ller eller slipt glass som pynt, oftest som en stor stein på toppen av lokket. Dette var særlig populært i Telemark og Agder.

Loven var streng. Alle gullsme- der måtte stemple arbeidene sine slik at de kunne identifise­res. I tillegg måtte de vises fram for en kontrollør. Men en god del hus forble uten stempel. Det kostet å legge fram sølv for kontroll, og kunden var nok ikke så opptatt av dette stempelet. Helt mot tampen av perioden sankt for øvrig kvaliteten, det finnes mange eksemplare­r fra Bergen med tynt, presset sølvblikk. Luktevanns­husene var populære gaver til kjærester og forloveder. Ikke rart at mange av dem etter hvert fikk hjerteform. Og turtelduer og andre symboler for kjærlighet var vanlige på lokket. Når kvinnenekv­inne skulle til kirke, hadde de salmebok og lommetørkl­e i venstre hånd og luktevanns­hustevann i høyre. Og ved gjestebud sendte man husene rundt så alle skulle få del i duftene.duften

De flestef luktevanns­husene veier fra 30 til 40 gram,g og når arbeidsløn­nen kom i tillegg,tillegg ble prisen fort tre til fem daler, noe som tilsvartet­i prisen på en ku. Altså en betydelig investerin­g.

BLE BÅRET SOM SMYKKE

Kvinn

Kj Vest-a henge forseg fletted famili

arm 1800-t

Kvinnene på Sørlandet og Vestlandet bar gjerne husene som et smykke rundt halsen. Kjedene var ofte av menneskehå­r. På Vest-agder-muséet har man et hus som henger i et 134 centimeter langt kjede flettet av hår fra en kvinne. Kjedet er svært forseggjor­t og består av 14 faste og 14 åpne flettede partier pluss fire «perler».

Å ha hårlokker til minne om venner og familie har vært vanlig i århundrer. Blant annet skal Englands dronning Victoria ha gitt den franske keiserinne­n Eugénie et armbånd flettet av hennes eget hår. På 1800-tallet ble det til og med laget bokmerker og blomsterbu­ketter av flettet hår, og

 ?? FOTO: HEGE GRANØE JOHANSEN, VEST-AGDER-MUSEET ?? Ett av de vakre luktevanns­husene som er i Vest-agder Muséets eie. Det var mange gullsmeder på Sørlandet som laget disse husene, men vi har dessverre ingen opplysning­er om hvem som sto bak dette. Huset kom til muséet i 1912.
FOTO: HEGE GRANØE JOHANSEN, VEST-AGDER-MUSEET Ett av de vakre luktevanns­husene som er i Vest-agder Muséets eie. Det var mange gullsmeder på Sørlandet som laget disse husene, men vi har dessverre ingen opplysning­er om hvem som sto bak dette. Huset kom til muséet i 1912.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway