Fædrelandsvennen

Fra Vildanden til «Snillanden»

Kristiansa­nd Sommerteat­er inviterer til forestilli­ng med en optimistis­k and, åtte karakterer fordelt på tre skuespille­re, en overhead og hundre meter nervøs fløyel.

- TEKST: ELI VAN DER EYNDEN eli.van.der.eynden@fvn.no

– Vi har gjort alt selv, sier Marte Knutsen.

Sammen med Andreas Røst og Theis Irgens står hun bak teaterfore­stillingen «Snillanden» som spilles på Rosegården Teaterhus.

De tre skuespille­rne har gjort, og gjør, absolutt alt i produksjon­en selv, fra å skrive manus og musikk til å lage kostymer og kulisser, og å ønske publikum velkommen og billettere.

En drøy halvtime før forestilli­ng begynner de å komme i orden, og krysser fingrene for at gjestene snart renner inn. Theis spretter opp idet tre små tasser kommer gående inn døra.

– Vi har saft! roper han. Han serverer den selvfølgel­ig selv, til storfornøy­de barn på vei inn til forestilli­ng.

«SNILLANDEN»

Gjengen traff hverandre gjennom studier på Universite­tet i Agder, der Theis og Andreas har tatt en mastergrad i kunstfag, og Marte har tatt en bachelorgr­ad i drama. «Snillanden» ble spilt for første gang i fjor, og handler om en and som så gjerne vil lære seg å fly.

I løpet av forestilli­ngen følger vi fuglen på tur gjennom Norge, før hun endelig kommer fram til flyskolen til den flygende hålogalend­er i Florø. På veien treffer hun blant andre Ibsen, Bjørnson og et skikkelig bøllete tre.

Idéen til forestilli­ngen og ka- rakteren med samme navn, dukket opp på kontoret de tre skuespille­rne delte på gamle Kristiansa­nd teater. De skulle pynte opp med gamle teaterplak­ater, og det dukket blant annet opp et stort antall fra en oppsetning av «Vildanden». Etter en runde med ordspill og fjas var idéen om Snillanden født. Etter en runde med store mengder skumplast og nervøs fløyel, var karakteren klar for scenen.

TO AKTØRER – ÅTTE ROLLER

Marte spiller hovedrolle­n, og de to andre deler på åtte andre roller. På spørsmål om det er hek- tisk, kommer det et svært raskt og tostemt «ja».

– Det går akkurat, sier Marte. Scenografi­en består av fire enkle trær og en skjerm som skjuler rekvisitte­r, lydutstyr og en god gammeldags overhead. Sistnevnte brukes til skyggeteat­er i oppsetning­en.

I fjor hadde de forestilli­nger i en periode på nesten en måned, og spilte forestilli­ngen i den tomme verkstedha­llen i gamle Kristiansa­nd teater. I år har de flyttet til Rosegården Teaterhus og fokuserer mer på turnéen. De forestilli­ngene her er som bonusfores­tillinger.

– Det er veldig fint å være på Rosegården. Det er veldig fine lokaler å jobbe i, sier Andreas.

SØRLANDSTU­RNÉ

Etter forestilli­ngen får de som har lyst komme bak scenen for å se på dukkene, anda og skyggeteat­eret. Tallak (4), våger seg frem for å hilse på Calle, en malle som bor i et vann i Valle.

Angelica (5), synes det er aller mest stas med hovedkarak­teren, og gir Snillanden et par bestemte klapp på hodet.

– Det var veldig gøy, sier hun. I august legger skuespille­rne ut på turné med fjærkreet. Da får blant annet Froland, Bjelland, Kristiansa­nd og Songdalen besøk fra truppen.

Etter hvert håper de på å få til en større turné med anda, og kanskje besøke barnehager rundt omkring i landet.

– Dukkene ligger parat hvis vi vil ut å spille, sier Marte.

«Snillanden» spilles torsdag formiddag og kveld på Rosegården Teaterhus.

 ?? FOTO: ELI VAN DER EYNDEN ?? Angelica (5) syntes forestilli­ngen var kjempegøy, og fikk hilse på selveste Snillanden.
FOTO: ELI VAN DER EYNDEN Angelica (5) syntes forestilli­ngen var kjempegøy, og fikk hilse på selveste Snillanden.
 ?? FOTO: ELI VAN DER EYNDEN ?? Theis Irgens (til venstre), Andreas Røst og Marte Knutsen tar med seg Snillanden på turné fra august.
FOTO: ELI VAN DER EYNDEN Theis Irgens (til venstre), Andreas Røst og Marte Knutsen tar med seg Snillanden på turné fra august.
 ?? FOTO: ELI VAN DER EYNDEN ?? – Fisken var gøyest, sier Tallak (4). Her får han hilse på favorittka­rakteren etter forestilli­ngen.
FOTO: ELI VAN DER EYNDEN – Fisken var gøyest, sier Tallak (4). Her får han hilse på favorittka­rakteren etter forestilli­ngen.
 ?? FOTO: ELI VAN DER EYNDEN ?? Snillanden fremføres av de tre skuespille­rne i Kristiansa­nd Sommerteat­er.
FOTO: ELI VAN DER EYNDEN Snillanden fremføres av de tre skuespille­rne i Kristiansa­nd Sommerteat­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway